Пентагон попередив про загрозу нової війни

Сполучені Штати Америки попередили світ про імовірність нової війни. Вашингтон застерігає, що війна за Тайвань може бути руйнівною.

Конфлікт вплине на світову економіку, заявив очільник Пентагону Ллойд Остін під час саміту Shangri-La Dialogue у Сингапурі.

"Весь світ зацікавлений у збереженні миру та стабільності в Тайванській протоці. Від цього залежить безпека комерційних судноплавних шляхів і глобальних ланцюгів поставок. І так само свобода навігації в усьому світі. Не помиляйтеся: конфлікт у Тайванській протоці був би руйнівним", ‒ сказав він.

Під час свого виступу Остін також розкритикував Китай за небажання вести діалог. Міністр оборони США наголосив, що Америка продовжить підтримувати партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Для відповідальних лідерів правильний час для розмови ‒ це будь-коли. Слушний раз для розмови ‒ кожен раз. І правильний час для розмови зараз. Діалог ‒ це не нагорода. Це необхідність", ‒ сказав глава Пентагону.

Китай перед самітом у Сінгапурі відхилив пропозицію США щодо зустрічі міністрів оборони та представників компаній.

31 березня 10 китайських літаків під час "бойового патрулювання" перетнули середню лінію Тайванської протоки, яка є неофіційним бар'єром між двома сторонами. Це відбулося після того, як Китай пригрозив наслідками зустрічі президентки Тайваню зі спікером Палати представників Сполучених Штатів Америки Кевіном Маккарті.

Китай вважає Тайвань провінцією, що відкололася, й прагне неодмінно її повернути. Проте багато тайванців хочуть мати окрему державу. Суперечка робить ситуацію в регіоні напруженою. Існує загроза конфлікту, у якому можуть взяти участь і США.

У серпні торік вперше за 25 років член Палати представників США Ненсі Пелосі прилетіла до Тайваню.

Сі Цзіньпін заявив, що США втручаються в справи Тайваню. І застеріг президента США Джо Байдена від "гри з вогнем". Якщо Тайвань проголосить незалежність, КНР без вагань почне війну, заявляв міністр оборони Китаю.

Американський генерал Марк Міллі вважає, що війна США з Росією чи Китаєм не є неминучою.