Перевірка документів, повістки та доставка до ТЦК: які повноваження з'явилися у поліції

Перевірка документів, повістки та доставка до ТЦК: які повноваження з'явилися у поліції

Поліція роз'яснила свою роль у контексті мобілізації

Голова Національної поліції України Іван Вигівський розповів про роль поліції після прийняття Закону № 3633-ІХ.

За цим законом поліція разом з представниками ТЦК проводить інформаційну роботу серед військовозобов'язаних, але не вручає повістки. Замість цього, вона перевіряє військові документи в чоловіків віком 18-60 років.

Поліція працює за зверненнями ТЦК, в яких міститься інформація про особу. Під час перевірки документів обов'язковою є фото- та відеофіксація. За протиправні дії поліцейських передбачена відповідальність. Громадяни можуть повідомити про такі дії за номерами 102, 112 або на "гарячі лінії".

Якщо у людини немає військового облікового документа, поліцейський фіксує цей факт і надсилає матеріали до ТЦК. Якщо підтверджується наявність звернення ТЦК, поліцейський має право затримати особу та доставити її до ТЦК. Якщо відсутні військовий обліковий документ та інші документи, що посвідчують особу, поліцейський може затримати особу до 3-х годин для встановлення її особи.

Поліція має право застосовувати заходи примусу у разі непокори законним вимогам. Поквартирні обходи не передбачені законом, але поліція може діяти для встановлення місцезнаходження та затримання особи в розшуку та доставки до органів влади. Кожна ситуація розглядається індивідуально.

Нагадаємо, що небажання оновлювати дані в ТЦК та несплата штрафів може мати наслідки для українців.

Читайте також: