Перша православна країна у світі легалізувала одностатеві шлюби

Парламент Греції схвалив законопроєкт, який дозволяє одностатеві шлюби. Його підтримали 176 із 300 депутатів. Про це повідомляє Euronews.

Закон надає повні батьківські права одруженим одностатевим партнерам, які мають дітей. Проте ЛГБТ-парам забороняється стати батьками за допомогою сурогатних матерів в Греції, оскільки цей варіант доступний лише жінкам, що не можуть мати дітей з медичних причин.

Підтримка та протести

Грецькі громадяни в більшості своїй підтримують легалізацію одностатевих шлюбів, це показали опитування. У свою чергу, Грецька православна церква виступила проти цього рішення. Священний синод розіслав листи законодавцям, де висловив свої заперечення. Під час недільних служб Церква зачитувала циркуляр із запереченнями у всіх православних храмах країни. Також деякі релігійні групи виходили на протест проти нового закону, адже вони бачать в одностатевих шлюбах загрозу традиційній сімейній моделі.

Нова країна з європейськими цінностями

Премʼєр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс написав, що закон «відображає сучасну Грецію – прогресивну та демократичну країну, пристрасно віддану європейським цінностям».

Законопроєкт набере чинності, коли його опублікують в офіційному урядовому віснику.

18 грудня Папа Римський Франциск схвалив постанову Ватикана, згідно з якою римо-католицькі священики можуть благословляти одностатеві пари за винятком регулярних церковних ритуалів і літургій.

Митрополит ПЦУ прокоментував рішення Ватикана щодо благословення гей-пар. Речник Київської Митрополії ПЦУ митрополит Євстратій (Зоря) наголошував, що це політичний "програмний" текст, який не має нічого спільного з пастирською турботою і Євангелієм. Він зазначив, що одностатеве шлюблення суперечить християнському розумінню шлюбу, яке передбачає єднання чоловіка і жінки.