Після зими мають подешевшати овочі

Весною ціни на овочі в Україні планують знизити. Цьому сприятиме грантова програма для тепличників, яка має позитивний вплив на ціни. Заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький повідомив про це в ефірі телемарафону. Він зазначив, що цього року активно видавали гранти, завдяки чому було побудовано та побудовані теплиці. Отже, з весни очікується поява першої продукції. Це вплине позитивно на цінові перепади між сезонними та тепличними овочами.

Упродовж попередніх років Україна імпортувала багато тепличних овочів, тому ціни на них залежали від обмінного курсу та логістичних ризиків. За словами посадовця, завдяки грантовій програмі продукція стане доступнішою для споживачів та менше залежатиме від перетину кордону та валютних ризиків, що призведе до зниження середньозваженої ціни тепличних овочів.

  • З 1 липня 2022 року діє грантова програма, яка сприяє створенню та розвитку власного бізнесу у населення. Існують такі напрями: "Своя справа", "Свій сад", "Своя теплиця", "Новий рівень".
  • Гранти виділяються не більше ніж на 70% вартості проєкту, але не більше 10 млн грн. Заявник повинен самостійно або за рахунок кредиту фінансувати не менше 30% вартості проєкту та найняти не менше чотирьох постійних та 10 сезонних працівників.

Очікується, що в Україні може значно знизитися ціна на картоплю. Ордеровість картоплі в цьому сезоні буде більшою в порівнянні з попереднім роком.