Подоляк сказав, чи битиме Україна по НПЗ Росії після критики з боку США

Україна планує продовжити атаки на російські нафтопереробні заводи, так як вони постачають паливо для військової машини агресора. Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк. Він зазначив, що американські чиновники, які заперечують проти таких атак, мають свої внутрішні дискусії щодо інтересів США, але це не є ультиматумом для України. Україна має всі права знищувати інфраструктуру, яку використовує противник для ведення бойових дій. Радник наголосив, що для України це не просто право, а практично зобов'язання знищувати російську інфраструктуру, оскільки нафтопереробні заводи є безпосередньою військовою інфраструктурою.

Україна не просто має право, а практично зобов'язана руйнувати інфраструктуру забезпечення війни. Тобто Україні, щоб отримати позитивні результати у війні, потрібно знищувати російську інфраструктуру. НПЗ - це безпосередньо військова інфраструктура. - сказав радник.

Подоляк також відкинув аргументи про можливий негативний вплив атаок на глобальний нафтовий ринок, назвавши їх "маячнею". Він пояснив, що Росія експортує лише невеликі обсяги сирої нафти, які не впливають на ціни на нафтопродукти. Відсутність переробки спонукає країни нарощувати експорт сировини, що може призвести до зниження цін на нафтопродукти. Подоляк наголосив, що на глобальні ціни більше впливають атаки хуситів та політика ОПЕК. Раніше у Пентагоні висловили свої коментарі щодо ударів України по російських нафтопереробних заводах.

Крім того, главу Пентагону Ллойда Остіна розкритикували за сумніви щодо ефективності таких атак.