Подорожчання пального: яку ціну прогнозують

У липні бензин може у середньому подорожчати до 11 грн, а дизель до 8 грн.

Цього місяця повертаються довоєнні ПДВ та акцизи на пальне, повідомив віцепрем'єрка економіки Юлія Свириденко під час телемарафону, передає Gazeta.ua.

Вона наголосила, що різкого зростання цін не буде. Дефіциту пального немає, є запаси, ринок у Європі переповнений. Тому не варто стояти у чергах на АЗС.

"Ми бачимо і прогнозуємо, що до кінця липня підвищення буде до п'яти гривень, якщо йдеться про дизпаливо. Бензин також до семи гривень", додала міністерка.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн у коментарі "24 каналу" сказав, що ціни на бензин та дизпаливо від 1 липня встигли зрости на 1 5 грн за л у різних мережах. Втім вони будуть підійматися й надалі.

"Акциз сплачується на кордоні. Відповідно, він почне з'являтися у собівартості пального пізніше. У міру того, як пальне, умовно, червневе, буде поступатися пальному липневому, вже з новими, вищими податками. А ПДВ сплачується під час продажу. Тобто, ти вже на продажі маєш одразу його підвищити. І саме це нині штовхає ціни догори. Це початкова, скажімо так, фаза. Я думаю, що до кінця липня ми вже побачимо об'єктивно нові ціни", сказав він.

Куюн прогнозує, що бензин подорожчає на 8 - 9 грн, дизпаливо на 5 - 6 грн, а автогаз на 3 грн.

Від 1 липня цього року ПДВ на пальне відновиться до ставок, які були на рівні 20%.

Хоча ціни на автозаправних станціях можуть зрости, дефіциту палива, як торік, не буде. Про це сказав директор консалтингової групи "А95" Сергій Куюн.