Політика Будапешта дискредитує принципи ЄС — дипломат

Дипломат витає гостей на містку
Дипломат витає гостей на містку

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан використовує право вето, що змушує Європейський Союз переглянути процес ухвалення рішень. Це питання буде обговорюватися новою Єврокомісією і Європарламентом, заявив український дипломат Олександр Левченко.

За його словами: "Політика Будапешта дискредитує принцип одностайності і стає неефективною. Раніше цей принцип був виправданий, коли у ЄС було небагато країн. Але зараз, зі збільшенням кількості країн, цей принцип діє менш ефективно. Політика Будапешта порушує європейські традиції, правила та не координує свою зовнішню та безпекову політику з Брюсселем. Це підштовхує країни до прийняття рішень не одноголосно, а більшістю голосів. Ймовірно, це питання буде обговорюватися новою Єврокомісією і Європарламентом"

Дипломат також упевнений, що Угорщина може бути бойкотована на рівні ЄС. Вже було перенесено зустріч міністрів закордонних справ з Будапешта до Брюсселя. Він упевнений, що подібна ситуація може статися зі зустріччю міністрів фінансів Єврозони, яке відбуватиметься наступного тижня.

Олександр Левченко підкреслив: "Заблокування фінансування для України має суб'єктивний та навіть шкідливий характер. Більшість країн ЄС та членів Єврокомісії розгнівані тим, що Віктор Орбан вважає, що може розпоряджатися європейськими фондами на свій розсуд. Тому є можливість, що зустріч міністрів фінансів буде перенесена".

Читайте також