Польські служби депортували українських журналістів, які фіксували торгівлю між РФ та Польщею

У Польщі затримали журналістів, які розслідували вантажні перевезення на кордоні

У Польщі затримали двох журналістів Інформаційного агентства "Район.ін.юа", які проводили розслідування щодо вантажних перевезень на російсько-польському кордоні, повідомляє сайт видання.

Журналістів затримали під час фіксації перетину кордону вантажними потягами та автомобілями між Калінінградською областю РФ та Республікою Польща. Зараз вони перебувають на пункті пропуску Дорогуськ-Ягодин.

Затримання зумовлено тривалою фотографію російської інфраструктури

Під час затримання правоохоронці вилучили у журналістів техніку - смартфони, фотоапарати, макбук, карти пам'яті та інше. За даними видання, причиною затримання стала тривала фотографія критичної інфраструктури, зокрема російських вагонів скрапленого газу.

Журналісти звернулися до міжнародних організацій за підтримкою

Затримані журналісти звертаються до міжнародних журналістських організацій за підтримкою. Вони вимагають повернути конфісковану техніку та оскаржити депортацію. Також вони наголошують на загрозі свободі слова, яку несе така реакція польських правоохоронців.

Розслідування було опубліковане, але деякі докази були вилучені

Незважаючи на затримання і конфіскацію техніки, журналісти змогли опублікувати розслідування. Однак, частина доказів, зокрема фото та відео, були видалені правоохоронцями на місці затримання.

Другий випадок затримання журналістів на кордоні

Це не перший випадок затримання журналістів на кордоні. Раніше були затримані журналісті Михайло Ткач та його оператор, які знімали матеріал про транзит продукції між Польщею та Росією і Білоруссю. У цьому випадку також поліція Польщі посилається на загрозу національній безпеці.