Поразка України стала б катастрофою для НАТО, важливо зупинити Росію, - генерал Уеслі Кларк

Успіх Росії в Україні може мати негативні наслідки для НАТО

Колишній командувач НАТО в Європі генерал Уеслі Кларк попереджає про серйозні наслідки, які можуть виникнути, якщо Росія здобуде успіх в Україні. Це він заявив у інтерв'ю CSIS. Повністю текст розмови можна знайти за посиланням "Генерал Веслі Кларк: Провали та успіхи американської політики в Україні від здачі Криму і до 2024 року. Нова ера для США".

"Я думаю, генерал Каволі там це [серйозність небезпеки] дуже, дуже добре розуміє. Якщо ми не зупинимо їх тут, у нас буде 2500-мильний фронт з НАТО, тоді як ми насправді не могли впоратися з 400-мильним фронтом внутрішньої німецької кордону під час холодної війни.

Я не можу уявити, що буде потрібно для мобілізації НАТО, якщо Україна впаде, і ми зіткнемося з загрозою, яка тягнеться від країн Балтії до Чорного моря", - зауважив генерал.

У разі падіння України, це також негативно вплине на інтереси США і Європи. Генерал наголосив, що в деяких східноєвропейських країнах можуть відбутися політичні зміни через російські зусилля. Люди там можуть почати сумніватися у здатності НАТО захистити їх від Росії. Це призведе до політичних наслідків як в Європі, так і в США.

Генерал закликає до уваги, що війна в Україні наразі перебуває на дуже небезпечній стадії.