Пором, на якому жили українські біженці у Естонії, змінив призначення

Українське судно Tallink Isabelle прибуло до Ванкувера для перетворення на плавучий готель

Українське судно Tallink Isabelle, на якому перебували біженці, які прибули до Естонії після російського нападу на Україну, прибуло до верфі у Ванкувері цього тижня. Його інтер'єр буде оновлений, а потім судно буде використовуватись як готель для будівельників заводу із виробництва ЗПГ.

Isabelle стане домом для будівельників, які будують завод у Сквоміші, поблизу Ванкувера. За даними видання, весною цього року Isabelle розпочне роботу як плавучий готель.

У квітні Tallink Grupp уклала угоду з канадською компанією Bridgemans Floatel LP/Bridgemans Services Group LP про фрахтування Isabelle на багато років з можливістю викупу судна. Судно було зафрахтоване без екіпажу Tallink Group.

З 1 липня минулого року Tallink офіційно здав Isabelle в оренду канадцям, вже не використовуючи його як тимчасове притулок для українців. Біженцям, які проживали на борту, довелося покинути судно. Термін дії договору фрахтування закінчився у червні. На борту Tallink Isabelle залишилось 900 українських біженців починаючи з червня 2023 року.

Інформаційні центри для українських біженців в Естонії знижують свою активність

В останні місяці кількість українських біженців, які прибувають до Естонії, зменшується. Український інформаційний центр у Тарту припинив свою роботу в листопаді. У Нарві також помітно зменшилась кількість відвідувачів. Кількість людей з тимчасовим захистом в Естонії також зменшилась.

На кінець листопада, в Естонії нараховувалось трохи більше 5,5 тис. громадян України з міжнародним захистом. Ще 35,5 тис. осіб мали посвідку на проживання на підставі тимчасового захисту. З початку року більше 6 тис. осіб відмовилися від тимчасового захисту, а понад 29 тис. осіб подали клопотання про продовження. Зараз тільки кілька осіб потребують тимчасового притулку, заявила глава міграційної служби Департаменту соціального страхування, Лійс Палоотс.