Повернувся з-за кордону, аби знову стати на захист України. Згадаймо Святослава Кондрата

Українські патріоти вшановують пам'ять Святослава Кондрата

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Святослава Кондрата.

Святослав Кондрат - ветеран АТО, ультрас "Прикарпаття", співзасновник осередку націоналістичної організації "Карпатська Січ". У перші дні вторгнення повернувся із-за кордону і добровольцем вступив до лав ЗСУ, до останнього воював на Бахмутському напрямку - командував відділенням мінометної батареї. Місяць чоловік вважався зниклим безвісти. Його тіло ідентифікували 17 липня 2023 року, а 20-го рідний Болехів зустрів героя навколішки...

Мені випала честь жити у цей час і боронити країну!

Святослав Кондрат

25-річний Святослав за своє коротке життя мав за плечима чималий досвід та безліч яскравих сторінок. Про себе на власній сторінці у мережі хлопець написав: "Бо хто борець - той здобуває світ!".

Останні його дописи датуються 13 червням. В одному військовий закликав чоловіків вступати до лав "Карпатської Січі" та ставати на захист країни, в іншому - постив про участь 9 червня в Києві у міжнародному саміті "Україна – Життя, Гідність, Перемога", який об'єднав різнопрофільних експертів, військових та представників влади. Він виступав від імені "Карпатської Січі" з позицією, що на війні вони воюють за свої сім'ї, за збереження національної ідентичності, за сильну та незалежну Україну, також виказував позицію, притаманну "правим" в Україні - проти одностатевих шлюбів.

З малих років Святослав слухав історії про повстання, боротьбу українського народу та напади москалів і зазіхання на рідну українську землю. Про це йому розповідав дідусь, який був політичним в'язнем. Свій шлях у національно-патріотичному русі, якого дотримувався до кінця, Святослав розпочав ще в підлітковому віці.

У 2016 році Святослав разом з Михайлом Стециком стали співзасновниками осередку військово-патріотичної організації "Карпатська Січ" на Івано-Франківщині. Їхня мета - націоналістичне, культурно-просвітницьке та військове виховання місцевої молоді.

У межах діяльності "Карпатської Січі" Святослав приділяв велику увагу питанням захисту і відстоюванню інтересів українського народу. Працював над виявленням і боротьбою з антинаціональними структурами або діяльністю окремих людей, що проявляли сепаратистські наміри та фінансувалися зі сторони Росії.

Особисто Святослав як один з керівників організації та ветеран АТО займався організацією військово-патріотичних вишколів для молоді. Їх пройшли сотні молодих хлопців та дівчат. Чимала частина з них наразі гідно служать в Збройних силах України.

Також він був постійним організатором турнірів та змагань для молоді з міні-футболу, шахів, змішаних єдиноборств. Окрім того, виділяв особисті кошти на потреби молодих спортсменів. У рамках діяльності організації "Карпатська Січ" створив окремий туристичний клуб "Едельвейс", що займався організацією походів у гори та прищепленням любові до рідного краю.

Після закінчення школи Святослав Кондрат наприкінці 2016 добровольцем відправився в одну з найгарячіших точок в АТО на Донеччині - в Широкине.

Люди обирають собі страшні позивні, там Головорєз, чи ще щось, а я коли представляюся Кишка - усі усміхаються. Я люблю позитив, щоб люди усміхалися.

Святослав Кондрат

А з походженням позивного Святослава пов'язана історія, яка трапилася на тренувальному таборі при підготовці до АТО. Якось інструктор, колишній афганець, застосував дисциплінарне покарання до хлопців - залишив без їжі на кілька днів. Наступного дня Святослав зайшов в спільну казарму і біля ліжка інструктора знайшов пачку з крекером, то забрав її, крекери роздав хлопцям та й з'їли. Інструктор як побачив, розсердився і закричав: "Что за кишка съела мой крекер?!" Так до нього причепився позивний Кишка.

У 2018 році Святослав завершив університет, здобувши рівень бакалавра за фахом "Економічна кібернетика". Також був одним із лідерів фанатського сектору футбольного клубу "Прикарпаття".

Велика війна застала чоловіка у Польщі. Святослав одразу дістався кордону та вже за деякий час став на захист країни у 206-му батальйоні київської тероборони. Спочатку їхній підрозділ тримав трасу на Гостомель: хлопці знаходили та виявляли техніку й позиції ворога, передавали артилеристам та знищували їх. Загалом за час, який випало воювати, Святослав встиг побувати на всіх найгарячіших напрямках: Київщина, Херсон, Бахмут...

Я буду воювати доти, доки можу!

Святослав Кондрат

Боєць казав, що за весь досвід повномасштабної війни найстрашніше йому доводилось бачити в Бучі. "Коли ти бачиш десятки мертвих цивільних, які не заслужили цього, які хотіли жити: там було багато малих дітей, старших людей, мертві дівчата голі були прив'язані до стовпів по дор