Повітряні сили звинуватили Bloomberg у публікації "російської "качки"

Речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат вважає статтю Bloomberg щодо винищувачів F-16 російським інформаційним "вкидом".

За його словами, ніхто не знає, якої саме модифікації F-16 нададуть Україні. Про це заявив у коментарі "24 каналу".

У резонансному матеріалі Bloomberg стверджувалося, що Київ може отримати старі літаки, які не допоможуть отримати перевагу в повітрі. Ігнат вважає це "черговою російською "качкою".

"Сучасність літака залежить від суцільно-навігаційного комплексу, радару і ракет. Якщо нам сьогодні надають ракети Storm Shadow, це говорить про те, що ми послідовні у своїх рішеннях. Навіщо нам надавати літаки, які будуть неефективні", підкреслив Ігнат.

Він зауважив, що зараз українські льотчики літають на радянських винищувачах 1970-х років, запчастини від яких залишились в Росії.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

І, шукаючи нові можливості для Повітряних сил, Україна та партнери визначились, що необхідно переходити на лінійку F багатоцільові та модернізовані літаки, до яких можна легко знайти обладнання та компоненти.

Про винищувачі F-16 на тлі ситуації з сумнівами щодо їх потужності висловився начальник авіації ПСУ Сергій Голубцов.

Він вважає. що очікувані літаки від Заходу дозволять ЗСУ підвищити ефективність всієї лінійки високоточного озброєння в рази.

За словами Голубцова, американські повітряні судна, зокрема, допоможуть більш ефективно використовувати ракети HARM.

"Ці ракети допомогли переломити хід боротьби з їхньою ППО. Але ефективність їхнього застосування була б набагато кращою з F-16. У них є спеціальний приймач, який дає льотчику інформацію про те, який із ЗРК противника з якого азимуту працює. Тобто ракету пускають саме по працюючому комплексу. Це дозволило б підняти ефективність в рази", пояснив військовий в інтерв'ю "Донбас Реалії".

Америка підтримує зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, зокрема F-16. Навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами, заявив президент США Джо Байден 20 травня.

Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись "найближчими тижнями".

У подальші місяці Сполучені Штати Америки із союзниками обговорюватимуть, коли і в якій кількості Україна отримає сучасні бойові літаки, зокрема й F-16, заявив радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.