Президент Литви закликав посилити східний кордон НАТО

Президент Литви Гітанас Науседа закликав НАТО "консолідувати" східний фланг Альянсу.

Це у випадку, якщо лідер ПВК "Вагнер" Євген Пригожин оселиться в Білорусі, заявив він після засідання Ради безпеки Литви, присвяченого невдалому заколоту Пригожина проти військового керівництва Росії, передає "Голос Америки".

"Якщо Пригожин або частина групи Вагнера з'являться в Білорусі з незрозумілими планами та намірами, то це буде означати, що нам потрібно ще більше зміцнити нашу безпеку на східних кордонах", пояснив президент Литви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бунт "Вагнера" показав, що тил ворога зовсім незахищений" Іван Ступак

Науседа наголосив, що йдеться не лише про Литву, але про НАТО загалом.

Уряд Вільнюса виділить додаткові ресурси для розвідувальних служб для оцінки "політичних аспектів і аспектів безпеки в Білорусі".

Як і багато західних політиків, президент Литви вважає, що після збройного повстання групи Вагнера президент Росії Володимир Путін зіткнеться із ще більшими труднощами в найближчі місяці, окрім тих, які спричинила війна в Україні.

"Король голий", зауважив Науседа, маючи на увазі Путіна.

24 червня Пригожин з групою своїх прибічників захопив у Ростові штаб південного воєнного округу. На прохання вивести бійців з території штабу він відповів відмовою, а тоді заявив, що "іде на Москву".

Ввечері 24 червня Пригожин говорив із самопроголошеним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Після цього заявив, що розвертає колони і йде у зворотному напрямку в польові табори.

У Росії закриють проти нього кримінальну справу.

Він "піде в Білорусь", сказав прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков. Чим Пригожин займатиметься у Білорусі, речник Кремля не знає.