Прикордонники розкрили схеми та розцінки на незаконний виїзд з України

У Державній прикордонній службі України озвучили інформацію про платежі українців за незаконне переправлення через кордон.

Під час телемарафону речник Держприкордонслужби Андрій Демченко розкривав деталі цих платежів.

Він пояснив, що при затриманні порушників проводиться "фільтрація", в ході якої встановлюються організатори нелегальних переправ через кордон, напрямки та методи, якими особи планували потрапити до ЄС та інші подробиці.

"У тому числі запитуємо і яку кількість грошей вони платили організаторам такої незаконної подорожі. Ми бачимо, що, як правило, розцінки, які люди платять цим злочинним групам, злочинним елементам, коливаються від 3 до 10 тисяч доларів", - зазначив Демченко.

Також речник Держприкордонслужби зазначив, що останнім часом організатори незаконного перетину кордону використовують підлітків як провідників для порушників.

Заборона наближатися до кордону

Демченко також розповів, що підліткам, які беруть участь у таких діях, загрожує відсутність кримінальної відповідальності за незаконний перетин кордону.

"Але треба розуміти, коли затримуємо підлітків, ми передаємо їх батькам, а також повідомляємо правоохоронні органи, щоб встановити організаторів", - зазначив він.

Від початку вторгнення РФ, 24 лютого 2022 року, і до кінця лютого 2024 року прикордонники виявили більше 360 організованих злочинних груп, які сприяли незаконному перетину кордону українцями.