Присвятив розбудові енергетичного сектору України понад 20 років. Згадаймо Олексія Хабатюка

Україна вшановує пам'ять загиблого експерта Олексія Хабатюка

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам'ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Олексія Хабатюка.

Приголомшливу новину про загибель Олексія Хабатюка до страху відчула українська громадськість та професійне енергетичне середовище. Всі його знали як експерта в енергетиці, а його думки чули навіть на державному рівні.

Олексій Хабатюк був справжнім фахівцем і присвятив своє життя просуванню ідеї незалежності та ефективності вітчизняної енергосистеми. Він займався кліматичними, екологічними та соціальними питаннями. Багато внесено його досягнень у швидкий перехід країни до енергоощадної трансформації.

Олексій Хабатюк був з Здолбунова Рівненської області і завжди обирав нелегкий шлях його мрією. Отримавши освіту в Київському політехнічному інституті, він присвятив більше 20 років розбудові енергетичного сектору України. Він працював у Державному агентстві екоінвестицій та очолював Фонд цільових екологічних інвестицій.

З 2016 по 2021 рік він був частиною департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз". Андрій Коболєв, колишній голова "Нафтогазу", повідомив про загибель Олексія на своїй сторінці у соцмережі. Він сказав, що це для нього була шокуюча звістка.

Кар'єра Хабатюка змінилася назавжди, коли він був призваний до війська навесні 2022 року. У 45 років він змушений був навчитися новим речам і зробити неможливе.

Запитання про причину його вибору піти на війну, зокрема при тому, що він міг отримати бронювання через свою експертність, Хабатюк відповів, що завжди хотів бути там, де вирішуються важливі питання. Він наголосив, що війна - це ключове питання для майбутнього України.

Колеги згадують його як патріота і героя. Його втрата велика для України.

Олексій Хабатюк не жалкував про своє рішення й був свідомим, що його чекає ще багато воєнних обов'язків. Він попереджав, що війна не закінчиться швидко і треба звикати до складних умов.

12 травня провели церемонію прощання з Олексієрем на Лук'янівському кладовищі у Києві.

Україна пам'ятає і вшановує героїв, які загинули у війні. Вони віддали своє життя за незалежність та свободу України.