Продавали неіснуючі генератори: правоохоронці розповіли про схему шахраїв

Продавали неіснуючі генератори: правоохоронці розповіли про схему шахраїв

У Київській області розгорнулась операція по виявленню та затриманню шахраїв, які шахрайницьким чином продавали генератори під час технічних проблем з електропостачанням.

За інформацією від cyberpolice.gov.ua, злочинна організація займалась шахрайством з листопада 2022 року. Вони створювали спеціальні веб-сайти в Інтернеті, де надавали оголошення про продаж генераторів. Зараз особам, що брали участь у цій схемі, загрожує до 12 років ув'язнення.

Поліція виявила злочинну діяльність завдяки співпраці Броварського управління поліції, Броварської окружної прокуратури та відділу протидії кіберзлочинам у Київській області Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

Виходячи із даних поліції, схему організував 24-річний уродженець Бориспільського району. До створеної організованої групи він залучив ще трьох спільників віком від 32 до 37 років.

Преступники розміщували оголошення про продаж генераторів, вимагаючи повну передоплату. Після отримання коштів вони блокували покупців та припиняли будь-який зв'язок із ними.

Після розслідування поліція здійснила обшуки у кількох регіонах України, вилучила мобільні телефони, сім-картки та документи, що свідчили про злочинну діяльність групи шахраїв.

Правоохоронці також встановили двадцять громадян, які потрапили на гачок шахраїв та втратили приблизно мільйон гривень. Розслідування продовжується.

Інші жертви шахрайства продовжують звертатися до поліції з метою встановлення та затримання винуватців.

Наразі чотирьом фігурантам розкритих схем накладено підозру за статтею 190 Кримінального кодексу України. Поліція продовжує досліджувати ці справи.

Раніше Кіберполіція вже розкрила топ-схеми шахраїв, які шахрайницьким чином крадуть гроші у громадян України.

Читайте також: