Протистояли двом тоталітарним режимам - сьогодні народилась Українська повстанська армія

Зображення: Українська повстанська армія
Зображення: Українська повстанська армія
  • 14 жовтня 1942 року Сергій Качинський, полевий командир, зібрав перший бойовий відділ з розрізнених загонів українців у місті Сарни, що тепер належить Рівненській області. Ця подія вважається символічною датою створення Української повстанської армії.
  • Історики зазначають, що в 1947 році дату закріпили постановою Української Головної визвольної ради, а зв'язок із святом Покрови мав демонструвати історичну традицію українського війська ще з козацьких часів. Проте, самостійна бойова одиниця УПА утвердилась у квітні-травні 1943 року, а назва стала популярною завдяки воїнам Поліської січі, які очолював Тарас Бульба-Боровець.
  • Перший Командувач УПА - Дмитро Клячкіський, відомий також як Клим Савур. Спочатку головним завданням структури було підготувати всеукраїнське повстання проти СРСР та Німеччини, з метою створення незалежної та єдиної України. Таким чином, УПА протистояла обом тоталітарним державам, а також польській Крайовій Армії. Ці сутички призвели до великої кількості жертв, як серед мирного населення, так і серед українців та поляків.
  • Після того, як бойові дії перенеслися за межі України, воїни УПА сконцентрувалися на захисті українського населення, боротьбі з Червоною армією та каральними органами Радянського Союзу. Однак, воєнна сильність УПА була значно меншою ніж ураженій стороні. Тому УПА перейшла до підпілля, а активний спротив поступово згасав.

5 березня 1950 року генерал-хорунжий УПА Роман Шухевич був вбитий неподалік Львова. Незважаючи на це, протистояння тривало до 1954 року, якщо враховувати захоплення МГБ УРСР останнього командира УПА Василя Кука. Після цього протягом наступних шести років окремі учасники організації здійснювали акції проти радянської влади.

За оцінками, близько 100 тисяч бійців пройшли через лави УПА, а близько 500 тисяч волонтерів їх підтримували.

У 2015 році Україна офіційно визнала УПА та її воїнів борцями за незалежність.

Віднісь Конгрес представників націоналістичних організацій відбувся 3 лютого 1929 року у Відні. На ньому була створена Організація українських націоналістів, і полковник армії УНР Євген Коновалець був обраний її головою.

ОУН виникла як підпільна організація, яка об'єднала Українську військову організацію, Союз визволення України та різні молодіжні товариства, засновані в Чехословаччині.

Головною метою організації було досягнення незалежності на українській етнічній території.

Читайте також