Путін з'явиться на саміті БРІКС попри ордер на арешт – ПАР

Кремль заявляє, що російський диктатор Володимир Путін, ордер на арешт якого видав Міжнародний кримінальний суд, ще не вирішив, чи поїде на саміт БРІКС у ПАР.

Водночас у ПАР запевняють, що він братиме участь очно, пише Eyewitness News. Президент країни Сиріл Рамафоса каже, що захід відбудеться, а всі лідери, включно з Путіним, будуть присутні особисто.

"Ходили чутки, що це теж може стати онлайн-самітом, але ні. Всі зустрінуться віч-на-віч", заявив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Саміт БРІКС запланований на 22-24 серпня. ПАР при цьому ратифікувала Римський статут, а оскільки Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Володимира Путіна у справі про незаконну депортацію українських дітей, керівництву країни постійно ставлять запитання, чи готові вони виконати вимоги ордера й заарештувати Путіна.

На саміті міждержавного об'єднання, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР, будуть присутні, як очікується, лідери щонайменше 22 країн світу.

Місцем проведення обрали найбільше місто ПАР Йоганнесбург.

Раніше британське видання Sky News повідомило, що Путін запланував на серпень візит у ПАР. ПАР серед країн, які ратифікували Римський статут Міжнародного кримінального суду, тому юридично зобов'язані виконати рішення суду в Гаазі.

17 березеня МКС видав ордер на арешт Путіна і уповноваженої РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Путіна і Львову-Бєлову підозрюють у скоєнні воєнного злочину незаконної депортації і переміщення дітей з окупованих районів України до РФ.

Відтепер Путін має статус підозрюваного у скоєнні міжнародного злочину, сказав генеральний прокурор України Андрій Костін.

Водночас у 2015 році ПАР відмовилася виконати аналогічне рішення МКС й заарештувати президента Судану Омара аль-Башира.