"Резерв+", ЦНАП або одразу ТЦК: юрист відповіла, що робити переселенцям без військового квитка

Резерв+, ЦНАП або ТЦК: юрист переселенцям без військового квитка
Резерв+, ЦНАП або ТЦК: юрист переселенцям без військового квитка

Українцям пояснили, що робити переселенцям, які не мають військового квитка. Про це повідомляє військовий адвокат Дар'я Соларьова у статті на сайті Главком.

Законодавчі зміни правил мобілізації в Україні набули чинності 18 травня 2024 року. Внаслідок цього, у військовозобов'язаних, які не мають військового квитка, виникає багато питань. Адвокат розповіла, чи потрібно їм реєструватися в "Резерві+", ЦНАП або безпосередньо йти в ТЦК.

Згідно з Соларьовою, щоб дати правильну відповідь, потрібно з'ясувати причину відсутності військово-облікового документа. Ситуації можуть бути різні.

З практики випливає: ніхто в більшості випадків цього не робив і не робить. Розглянемо ситуацію. Особа, яка перебувала на військовому обліку до 24 лютого 2022 року і мала військовий квиток/тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, але не отримувала повістки у порядку, передбаченому законодавством. Тобто особа не перебуває у розшуку. Не ставимо поки що питання про законність звернення до поліції ТЦК та СП для адміністративного затримання особи, це окрема тема.

Соларьова також зазначила, що внутрішньо переміщені особи, які обов'язкові до військового обліку, мали змінити військовий облік протягом семи днів.

На практиці часто не дотримуються ці вимоги. Записи в військово-облікових документах можуть бути неповні або відсутні через справи, що знаходяться на тимчасово окупованих територіях і не внесені до Оберіг.

У разі, якщо особа досягла 25 років і не має приписного посвідчення, вона повинна звернутися до ТЦК та СП за місцем проживання та вступити на військовий облік.

Зазначимо, що деякі українці отримають відстрочку без необхідності відвідування ТЦК.

Читайте також