Укрпошта отримала 70 тисяч повісток з QR-кодами та підписами начальників ТЦК: кому розішлють

70 тисяч повісток з QR-кодами та підписами
70 тисяч повісток з QR-кодами та підписами

Міністерство оборони України з допомогою Реєстру військовозобов'язаних сформувало 70 тисяч повісток, які передаються Укрпошті для оповіщення громадян, які підлягають призову.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages, посилаючись на свої джерела в відповідних відомствах.

Повістки, сформовані реєстром, підписані електронними підписами начальників ТЦК (територіальних центрів комплектування). Кожна повістка містить QR-код, який можна перевірити за допомогою камери смартфона та програми "Резерв+".

Існують деякі проблеми у алгоритмах формування повісток. Вони формуються, зокрема, для військовозобов'язаних, які мають бронювання або відстрочку, а також для тих, хто вже призваний на військову службу згідно з реєстром. Невідомо, як саме працює механізм відбору для надсилання повісток. Раніше зазначалося, що використовується принцип "лотереї" - так званий "рандомайзер", який випадково обирає військовозобов'язаних, що відповідають вимогам мобілізації.

З 15 вересня 2024 року Міністерство оборони України впровадило новий спосіб автоматизованого оформлення повісток. Офіційно запроваджено форму повістки з QR-кодом замість друку ТЦК та підпису його начальника. З 17 по 18 вересня Укрпошта отримала перші такі повістки для доставки громадянам.

Витрати на друк однієї повістки на ДП "Поліграфкомбінат "Україна" з описом вкладення, конвертом з ярликом та повідомленням становлять 19,8 грн. Послуги Укрпошти з доставки кожної повістки рекомендованим відправленням з врученням повідомлення обійдуться в 60 грн.

За словами голови "Укрпошти" Ігоря Смілянського, розсилання повісток ТЦК "Укрпоштою" не відрізняється від розсилання судових документів. Ці відправлення виглядають як звичайний рекомендований лист, який одержувач отримує під підпис. Якщо адресат відсутній, залишиться повідомлення. Якщо лист не забрали, він залишається у системі та повертається відправнику.

З юридичної точки зору, повістка вважається врученою у таких випадках:

  • отримання поштового відправлення особою;
  • відмова від отримання поштового відправлення;
  • відсутність особи за адресою місця проживання, яку особа повідомила ТЦК;
  • відсутність особи за адресою, яку вказала особа як місце проживання, якщо вона не повідомила ТЦК про іншу адресу.

У разі неявки за повісткою передбачено адміністративну відповідальність згідно зі ст. 210-1 КпАП. Порушників до ТЦК буде доставляти поліція на підставі звернень відповідних територіальних центрів комплектування. Якщо неможливо доставити порушників до ТЦК, їх через суд позбавлятимуть права керування транспортними засобами до виконання або відкликання вимог ТЦК Збройних Сил України.

Варто зазначити, що згідно з новими змінами у законодавстві ТЦК може накладати штраф без складання протоколу про адміністративне правопорушення.

Читайте також