"Різдвяним перемир'ям" Путін прагне підірвати репутацію України – ISW

Путін намагається пошкодити репутацію України
Путін намагається пошкодити репутацію України

Заява президента Росії Володимира Путіна про те, що російські війська дотримуватимуться припинення вогню в період з 6 по 7 січня є інформаційною операцією.

Її мета заподіяти шкоди репутації України. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW) у новому звіті.

На думку аналітиків, Путін хоче паузи для своїх військ, щоб дати можливість відпочити, відновити сили і переорієнтуватися для відновлення наступу на критичних ділянках фронту.

Така пауза непомірно піде на користь російським військам і почне позбавляти ініціативи України. Путін закликав до припинення вогню, щоб представити Україну непоступливою і неохочою робити необхідні кроки для переговорів, вважають аналітики.

У ISW зазначили, що таку навмисну інформаційну тактику Росія використовувала і раніше.

Аналітики нагадали, що прессекретар Путіна Дмитро Пєсков 14 грудня заявив, що Росія не має планів припинення вогню на православне Різдво, тому заява президента РФ викликала здивування.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

В Інституті зазначили, що Путін представляє припинення вогню на релігійному ґрунті. І це додатково посилює ще одну подвійну російську інформаційну операцію, яка зображує Україну як переважну релігійну групу і позиціює Путіна як справжнього захисника християнської віри, пишуть експерти.

Аналітики раніше пояснювали що, Кремль використав дискусії про православ'я як зброю, щоб звинуватити Київ у гнобленні релігійних свобод в Україні.

"Ця інформація операція може підтримати безпідставну версію Кремля про те, що Україна переслідує православних християн і російськомовних, версію, яку Путін неодноразово висував як виправдання свого незаконного вторгнення в Україну в лютому 2022 року", пояснили аналітики.

Оголошення про припинення вогню позиціює Путіна як гаранта християнських цінностей та переконань. Путін та інші російські офіційні особи часто зображали війну в Україні як релігійну проти "сатанізму".

Насправді російські сили пригнічують свободу віросповідання на окупованій території України з 2014 року.

Водночас провоєнний інформаційний простір російських блогерів відреагував на оголошення про припинення вогню запеклим невдоволенням.

5 січня Володимир Путін наказав ввести режим припинення вогню в Україні з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня. Відповідне доручення він дав міністру Сергію Шойгу. Путін заявив, що робить це з урахуванням звернення патріарха Російської православної церкви Кирила.

Кремль хоче використати Різдво як прикриття, щоб хоч ненадовго зупинити просування українських військових на Донбасі та підібратися ближче до позицій ЗСУ, пояснив президент Володимир Зеленський заявив окупантів про "перемир'я".

Міністри закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що "одностороннє припинення вогню" не може і не повинно сприйматися серйозно.

Американський Держдеп вважає, що "різдвяне перемир'я" тимчасова пауза перед повторним наступом.

Читайте також