Роковини трагедії в Оленівці: в ООН засудили дії Росії

Роcійські війська в Оленівці
Роcійські війська в Оленівці

Управління ООН із прав людини засудило дії Росії, яка відбулися в окупованому селищі Оленівка, де загинули українські військовополонені. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, військовополонені мають бути захищені і гарантована їхня безпека. Тому смерть або поранення військовополонених мають бути ретельно розслідовані, а винні притягнуті до відповідальності.

Організація зазначила, що Росія заважала незалежним розслідуванням, знищуючи докази та відмовляючи доступу спостерігачам ООН на місце події. Крім того, російська влада спростувала факт атаки, заявивши, що вибухи спричинилися ракетами Збройних сил України HIMARS.

На підставі опитувань свідків і виживших, а також аналізу відео- і фотоматеріалів, Управління ООН з прав людини прийшло до висновку, що ракети HIMARS не були використані. Вони вважають, що вибухи спричинив снаряд, який рухався зі сходу на захід.

У організації підкреслили, що відсутність відповідальності за загибель і поранення в українській виправній колонії в Оленівці вписується в ширший контекст катувань українських військовополонених. Російська влада продовжує утримувати їх у жахливих умовах, обмежує їхній контакт з родиною та незалежними місіями ООН. Управління ООН з прав людини закликає встановити правду і притягнути винних до відповідальності згідно з міжнародним гуманітарним правом і правами людини.

Джерело: Голос Америки

Читайте також