Росія готує удари по ядерних об'єктах в Україні, - Сибіга з посиланням на розвідку

Росія готує удари по ядерних об'єктах
Росія готує удари по ядерних об'єктах

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга попередив про можливу загрозу російських ударів на українські ядерні об'єкти.

Він опублікував цю інформацію в соціальній мережі X, посилаючись на дані української розвідки.

"Згідно з даними української розвідки, Кремль готується атакувати критично важливі об'єкти української ядерної енергетики перед зимою. Це включає відкриті розподільні пристрої на АЕС і трансформаторні підстанції, які критично важливі для безпечної роботи ядерної енергетики", - заявив Сибіга.

Міністр підкреслив серйозність ситуації, зауваживши, що пошкодження цих об'єктів може спричинити ядерну катастрофу з глобальними наслідками. Він також повідомив, що українські спецслужби вже передали цю інформацію міжнародним партнерам та МАГАТЕ.

Південноукраїнська АЕС / Фото: Getty Images

"Росія - єдина країна в Європі, яка захопила АЕС і загрожує світові. Ми закликаємо всі міжнародні організації та держави, які поважають Статут ООН, запобігти сценарію терористичної держави", - додав Сибіга.

Міністр також подякував МАГАТЕ за рішення розширити місії на кількох ядерних об'єктах і закликав агентство та інші організації прискорити реалізацію угод та забезпечити постійну присутність розширених місій на всіх відповідних об'єктах.

Сибіга наголосив, що радіологічна та ядерна безпека є важливими питаннями для міжнародної спільноти згідно з українською "формулою миру".

Раніше МАГАТЕ вимагало від Росії відокупувати ЗАЕС та повернути її під контроль України.

Читайте також