Росія контролюватиме об'єкт стратегічної інфраструктури в Туреччині протягом 100 років — ЗМІ

Росія контролює турецький об'єкт 100 років
Росія контролює турецький об'єкт 100 років

Атомна електростанція "Аккую" зберігає контрольні пакет акцій Росії

Турецько-російські зв'язки зіштовхуються з проблемою стосовно атомної електростанції "Аккую". Хоча президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган називає її "першою атомною електростанцією Туреччини", фактично вона належить Росії. Росія має контрольний пакет акцій, але несе всі ризики, пов'язані з фінансами, операціями та будівництвом цієї електростанції.

Росія відповідає за будівництво, експлуатацію, навчання персоналу та виведення з експлуатації атомної електростанції. Росія використовує дорогі контракти типу "будівництво-володіння-експлуатація" тільки на цій АЕС і не збирається використовувати їх знову. Але Володимир Путін, мабуть, вважає, що вигоди від володіння стратегічною інфраструктурою в одній з країн НАТО переважують фінансові ризики.

Проєкт "Аккую" був оголошений Ердоганом як план зменшення енергетичної залежності Туреччини від Росії, але фактично він зв'яже дві країни протягом наступного століття через експлуатацію та виведення з експлуатації цієї електростанції.

Опозиційні партії виступають проти цього проєкту і заявляють, що підписання такої угоди з Росією не залишить можливості оскаржити її в майбутньому. Це означає, що Росія матиме прямий контроль над стратегічною інфраструктурою в Туреччині протягом 100 років, незалежно від того, хто прийде до влади.

Крім того, атомна електростанція "Аккую" розташована близько до важливих військових об'єктів НАТО в Туреччині, зокрема до найбільшого складу ядерної зброї НАТО та радіолокаційної станції протиракетної оборони. Це ставить під загрозу безпеку цих об'єктів.

Зважаючи на угоду "будівництво-володіння-експлуатація", російські персонал та ресурси можуть опинитися поруч з цими об'єктами НАТО. Туреччина може знадобитися ще один радар для захисту електростанції. Військові аналітики та представники оборонних відомств побоюються, що Росія може вимагати експлуатації цього радара та ввести війська для забезпечення безпеки.

Джерело: ZN.UA

Читайте також