"Росія та Сербія розпалюють новий конфлікт у Косово, щоб відвернути ЄС та НАТО від допомоги Україні" – що пише про нас світова преса

Володимир Путін прибув до Білорусі, щоби зустрітися з Олександром Лукашенком. Військові аналітики кажуть, що це може бути прийом, щоб Україна відтягувала війська з фронтів на сході та півдні для зміцнення північного кордону. Для нового масштабного наступу в Білорусії поки що недостатньо російських військ. Як Росія запалює новий конфлікт у Косові, щоб відвернути ЄС та НАТО від допомоги Україні. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Путін у Білорусі спричиняє нове занепокоєння щодо майбутньої війни в Україні", The New York Times, США

Путін здійснив у понеділок рідкісний візит до Білорусі, щоб зміцнити зв'язки із найближчим союзником у регіоні - Лукашенком. На нього Москва чинить зростаючий тиск з метою більшої підтримки у війні в Україні.

З'явившись разом у палаці у Мінську після переговорів, вони говорили про необхідність протистояти економічному тиску Заходу. Путін сказав, що вони також обговорили формування "єдиного оборонного простору", не пояснюючи, що це означає, і домовилися продовжити спільні військові навчання.

Візит Путіна відбувався, коли Росія продовжує удари по українських електростанціях, та іншій важливій інфраструктурі, посилюючи тяжке становище країни. Поїздка посилила побоювання Києва щодо можливості нового наступу, який міг би статися з Білорусі.

Україна попереджає, що РФ може готувати новий напад з Білорусі на Київ, або на порушення потоку західної зброї з Польщі в Україну

Останніми днями Україна не раз попереджала, що російські сили можуть готувати новий напад із Білорусі, спрямований на повторну спробу захопити Київ, або для порушення потоку західної зброї і допомоги з Польщі до України.

Міністри оборони Росії та Білорусі підписали цього місяця неуточнену угоду про зміцнення військових зв'язків, а минулого тижня Мінськ заявив, що перевіряє боєздатність своїх військ. Востаннє це було за кілька днів до того, як Росія вторглася до України з білоруської території.

Путін продовжує використовувати Білорусь для навчання та постачання своїх пошарпаних сил в Україні.

Лукашенко сказав, що Росія також допомагає Білорусі навчати своїх військових пілотів польотам на літаках зі спеціальним корисним навантаженням, не вдаючись до подробиць. Він не згадав про можливість введення білоруських військ в Україну - крок, якому досі чинив опір.

З початку війни Путін та Лукашенко зустрічалися не менше шести разів. Більшість зустрічей відбулася в Росії. Це перша подорож Путіна до Білорусі з 2019 року.

У саркастичному зауваженні, яке стосувалося міжнародної ізоляції двох країн через 10 місяців після початку війни, Лукашенко назвав себе і Путіна "ми вдвох співагресори, найшкідливіші та найтоксичніші люди на цій планеті".

Лукашенко майже повністю покладався на Путіна відтоді, як російський лідер допоміг придушити вуличні протести, що спалахнули в Білорусі в серпні 2020 року - після того, як Лукашенко оголосив про неймовірну переконливу перемогу на спірних виборах. Він залежить від Росії у плані фінансової допомоги, палива та безпеки, щоб зберегти свою 28-річну владу. У понеділок вони досягли угоди про ціну поставок російського газу, що субсидуються, до Білорусі, що ще більше підтримало Лукашенко.

Сплеск військової активності в Білорусі, включаючи прибуття тисяч російських військових нібито для навчань, може бути частиною прийому, щоб змусити Україну відтягнути війська на північ від активних фронтів

Військові аналітики кажуть, що сплеск військової активності в Білорусі, включаючи прибуття тисяч російських військових нібито для навчань, може бути частиною хитрощів, щоб змусити Україну відвернути війська на північ від активних фронтів на сході та півдні країни.

Військовий аналітик Конрад Музика сказав, що розвідка з відкритих джерел передбачає, що Росія має 10-15 тис. солдатів, які беруть участь у навчаннях у Білорусі, хоча це лише мала частина тієї кількості, яка у них було, коли почали повномасштабне вторгнення.

Інститут вивчення війни заявив у звіті, що новий масштабний наступ Росії в Україну малоймовірний, бо "досі немає ознак, що російські війська формують ударну групу в Білорусі".

"Путін чи Лукашенко хто насправді головний?", Die Welt, Німеччина

Лукашенко найближчий партнер Путіна. На папері РФ та Білорусь Союзна держава. Лукашенко не відчував нестачі у висловлюваннях дружби до Путіна. Але не здається в одному білоруські солдати не воюють в Україні.

Офіційно перший за три роки візит Путіна до Мінська присвячений інтересам Союзної держави. Неофіційно участі Лукашенка у війні в Україні. Це питання, яке, з російської точки зору, залишає бажати кращого.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

На ранніх етапах вторгнення, коли Росія воювала на півночі України, Білорусь служила ключовим притулком для російської армії. Україна також зазнавала ракетного обстрілу з Білорусі. Останніми тижнями Росія запустила дрони-камікадзе з Білорусі в рамках атак на енергетичну інфраструктуру України.

Лукашенко не хоче більше поступатися Путіну поки що. Кремль не дуже турбує боєздатність білорусів, які, на думку експертів, могли б дати 10 тис. боєздатних солдатів.

Якщо Лукашенко поступиться, 20-річний конфлікт за незалежність Білорусі припиниться на користь Москви

Якщо Лукашенко поступиться, 20-річний конфлікт за незалежність Білорусі припиниться на користь Москви. Після масових протестів улітку 2020 року він у міжнародній ізоляції та залежить від підтримки Путіна. Без фінансової допомоги Росії його режим мертвий.

Лукашенко знає, що через західні санкції та ізоляцію, що посилюється, Путін може використовувати його. Дисбаланс сил між двома автократами не такий очевидний, як здається на перший погляд.

Лукашенко поступово передає Росії суверенітет своєї країни, але хоче максимально уповільнити процес. У жовтні РФ та Білорусь створили спільну "регіональну силову групу". У країні буде дислоковано до 9 тисяч російських військових і вже прибули винищувачі МіГ-31. Тиждень тому Мінськ без попередження перевірив боєздатність своїх військ. У неділю міноборони РФ повідомило про маневри російських військ у Білорусії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" Валентин Краснопьоров

Все це створює загрозливе тло для Києва і радує Кремль. На півночі України погрози з Москви та Мінська сковують військові частини, які Київ міг би розмістити в іншому місці. Керівництво української армії не відкидає підготовки Білорусі до війни. Це також допомога Путіну від Лукашенка.

У Москві знають, що Лукашенко перебуває під тиском усередині країни. Після протестів проти фальшування виборів два роки тому репутація диктатора постраждала навіть серед його прихильників. У разі сумнівів він потребує нечисленних боєздатних військ для підтримки влади всередині країни. Можлива участь у війні в Україні непопулярна серед білорусів. Понад 90% виступають проти цього у опитуваннях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перемога наступного року оптимістична перспектива" Конрад Музика

Навряд чи на користь Путіна нова хвиля протестів у Білорусі. Але останніми роками Путін та Лукашенко довели, що здатні діяти всупереч політичному здоровому глузду. Тому не можна виключати пряму військову участь Білорусі у вторгненні в Україну. Проте, мабуть, цього не буде.

Натомість Лукашенко міг би зробити те, за чим уже кілька місяців спостерігають українські спецслужби та білоруські активісти дати Росії зброю з власних запасів. Станом на вересень Білорусь експортувала до Росії понад 65 тис. тонн боєприпасів, а також десятки радянських танків Т-72.

"Прем'єр-міністр Косова заявив, що Росія розпалює напруженість у Сербії, оскільки війна в Україні захлинається", The Guardian, Велика Британія

Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті попередив, що Росія розпалює напруженість між його країною та Сербією через те, що війна в Україні захлинається для росіян. Белград вже зробив перший крок щодо введення військ у регіон.

Етнічні серби в північному Косово, де вони становлять більшість, більше тижня зводять барикади, перешкоджаючи вільному пересуванню косовської влади, незважаючи на заклики США та ЄС зняти незаконні дорожні загородження.

Велика група членів "Народного патруля" - сербської націоналістичної організації, пов'язаної з російською ПВК "Вагнера", також зібралася в неділю на сербській стороні сербсько-косівського кордону, загрожуючи військам НАТО.

У зв'язку зі зростанням ризику запеклих зіткнень президент Сербії Олександр Вучич скористався своїм правом, відповідно до резолюції ООН, попросити у НАТО дозволу направити 1000 поліцейських та військових, пославшись на необхідність захисту сербських громад.

Запит Сербії у п'ятницю - перший після закінчення війни в Косові 1999 року. Його майже напевно відхилять, але побоювання будуть у тому, що це може стати першим кроком до одностороннього рішення щодо розгортання.

Косовський лідер додав, що погодився дати очолюваним НАТО військам KFOR час, щоб переконати людей на барикадах відійти.

Курті назвав барикади кроком до поділу країни, незалежної від Сербії з 2008 року.

Росіяни програють в Україні, тому хочуть посіяти військові дії на Балкани, де мають клієнта в Белграді

"Ми стурбовані, що розбір цих барикад не може виключити жертв. Тому хочемо бути максимально обережними, щоб переконатися, що не буде дестабілізації, запанує відносний мир та безпека. Не можемо весь час допускати порушення законів та конституції. Це має закінчитися. Чим скоріше, тим краще. ЄС і США згодні, що барикади слід прибрати. Їх також турбує, як це може використати Белград. Турбує наших західних партнерів зв'язок Белграда з Москвою. Не знаємо, що може статися у разі зростання напруженості. Коли Росія програє в Україні, росіяни зацікавлені у поширенні хаосу, щоб посіяти військові дії на Балкани, де мають клієнта в Белграді", - сказав він.

Кремль заявив, що хоче, щоб "ситуація вирішилася дипломатичним шляхом", але "виступає за забезпечення гарантій усіх прав сербів".

Протистояння в північній частині Косова, під час якого озброєні люди в масках використали вантажівки, автомобілі швидкої допомоги та сільськогосподарські машини для перекриття доріг, спричинене арештом колишнього офіцера поліції, етнічного серба, підозрюваного у причетності до недавніх нападів на косовську поліцію. Основою напруженості залишається відмова Белграда визнати незалежність Косова.

Поглиблення зв'язків між Белградом і Москвою - перешкоди для прогресу вирішення питання Косово

ЄС прагнув стати посередником в угоді, яка могла б призвести до нормалізації відносин, але Курті сказав, що зв'язки між Белградом і Москвою, що постійно поглиблюються - перешкода для прогресу.

Франко-німецька пропозиція передбачала, що в обмін на те, що Белград не перешкоджатиме вступу Косова в ООН як держави-члена, Сербія отримає фінансову підтримку ЄС та прискорений шлях до членства в Євросоюзі.

Косово необхідне схвалення Сербії, щоб стати членом ООН, бо Росія та Китай мають право вето у Раді безпеки ООН.

План ЄС, заснований на угоді 1972 року, яка допомогла нормалізувати відносини між ФРН і НДР. Його попередньо вітав Вучич, але глава МЗС Сербії Івіца Дачич, який близько пов'язаний з Кремлем, пізніше оголосив про своє неприйняття плану.

Вучич також проти санкцій ЄС проти Росії через війну в Україні. Останніми роками посилилася взаємодія між військовими двох країн.

Окрім масштабних спільних військових навчань, у жовтні 2020 року було підписано угоду про створення представництва міноборони Росії у Сербії.

Курті все ще сподівається, що Сербія врешті приєднається до ЄС разом з Албанією, Боснією та Герцеговиною, Чорногорією, Північною Македонією та Косово.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія готується до нового масштабного наступу у лютому чи наприкінці січня, незважаючи на серію поразок, заявили найвищі українські військові. Країни Заходу мають продовжувати допомагати Україні, бо чим більше Київ звільнить своєї території, тим міцнішим потім буде мир. Німеччина нарощує виробництво боєприпасів, бо нейтральна Швейцарія відмовляється постачати боєприпаси, які потрібні Україні, щоб збивати російські ракети.