Росія заблокувала десятки кораблів з українським зерном

Росія заблокувала у Чорному морі близько 50 суден з українським зерном.

Тому Євросоюз надалі сприятиме експорту української сільгосппродукції через "коридори солідарності" на кордонах між Україною та країнами ЄС. У Twitter про це написав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

"Наслідки цієї війни вражають всіх нас. Росія знову блокує у Чорному морі 50 суден із зерном, що є терміново необхідним. ЄС підтримує зусилля ООН та продовжуватиме сприяння експорту через "коридори солідарності" ЄС, які дозволили доставити 25 мільйонів тонн зерна для світу", зазначив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Посол США в Україні Бріджит Брінк звинуватила Росію в спробах задушити українську економіку.

"Зараз понад 50 кораблів чекають у протоці Босфор на дозвіл відправитися в українські порти, щоб завантажити зерно, яке піде на харчування тих, хто його потребує. Росія намагається задушити українську економіку і сповільнити потік продовольства замість того, щоб дотримуватися умов угоди", зазначила вона.

Минулого місяця відправили життєво необхідне збіжжя до Ємену. Вантаж профінансували USAID, Іспанія та Франція.

"Це зерно надасть можливість нагодувати 4 мільйони людей, демонструючи, як Чорноморська зернова ініціатива дозволяє українським фермерам годувати світ", підкреслила Брінк.

Торік у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.

Другий договір Туреччина й ООН підписали з Росією.

У березні цьогоріч Україна досягла домовленостей з Туреччиною та ООН про продовження угоди на 120 днів.