Розе пахне сіном: цікаві факти про рожеве вино

25 червня починаючи з 2018 року щорічно у всьому світі відзначають Міжнародний день рожевого вина. Ідея створення свята належить Валері Руссель, яка є власницею знаменитих винних господарств Chateau Roubine і Sainte Beatrice.

Цей тип вина був придуманий раніше шампанського. Родина його Прованс. Перші відомості про вживання троянді датуються XIV століттям. Рожеве вино любили Римські Папи, які в той час проживали в Авіньйоні. Повернувшись до Риму, вони привезли напій з собою, тим самим почали виробляти й в Італії. У XV столітті розе високо оцінив герцог Провансу Рене Анжуйський, він віддав наказ, щоб його поставили на масове виробництво.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Найпопулярнішими вважаються італійські та французькі рожеві вина. Тут їх почали виробляти раніше, ніж всюди. Рецептура й особливості виготовлення зберігалися і поліпшувалися цілими століттями. До того ж саме у Франції й Італії можна знайти такі сорти винограду, яких немає в жодній іншій державі. Закони цих країн щодо виробництва і продажу вин досить суворі. Це дає додаткову гарантію якості та натуральності напою.

Рожеве вино вважають проміжним між білим і червоним. Його смаковий букет чимось нагадує біле вино, але за кольором напій ближчий до червоних вин. Розе досить легко п'ються і підходять практично під будь-яку страву. Вони славляться ароматом полуниці, грейпфрута, малини, червоної смородини, мигдалю, липи та в окремих випадках навіть скошеного сіна.

Цікаві факти

- Справжнє рожеве вино виробляють виключно з червоних сортів винограду.

- Рожеві вина полюбляв король Франції Філіп IV.

- Бред Пітт і Анджеліна Джолі виготовляють власне розе.

- Розжеве вино обожнювали французькі письменники та поети, наприклад, Оноре де Бальзак і П'єр Ронсар.

Пляшку з логотипом заводу "Шустов" викопали з глибини приблизно 1,3 м - на території заводу, коли прокладали високовольтний кабель. Очевидно, посудину підчепив ковшем міні-екскаватор, а помітили копачі, які працювали в траншеї. Знахідку оцінили в $ 40 тис.