СБУ оголосила підозру ексочільнику забороненої партії «Держава»

Колишньому голові партії "Держава" оголошено підозру за заклики до знищення України

Служба безпеки України повідомляє, що колишньому голові забороненої політичної партії "Держава" Дмитру Васильцю було оголошено підозру за заклики до знищення України.

Зазначається, що перед початком вторгнення РФ Васильцю переїхав до Москви і публічно підтримав агресивну війну проти України.

Він використовував свої YouTube-канали та месенджер Telegram для поширення ворожої пропаганди з загальною аудиторією понад пів мільйона користувачів.

На цих ресурсах фігурант вихваляв Путіна і закликав до знищення нашої держави.

Також СБУ зазначає, що Васильцю неодноразово підтримував Кремль на масових пропагандистських заходах, де брали участь представники російського військово-політичного керівництва.

В ефірах центральних телеканалів РФ він навіть особисто закликав до захоплення державної влади та всієї території України.

Слідчі повідомили Васильцю про підозру за фактом публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів з подібними закликами.

За це злочин передбачено до трьох років позбавлення волі з конфіскацією майна. Однак, оскільки Василець переховується від правосуддя на території Росії, проводяться заходи для його притягнення до відповідальності.

Заборона політичних партій

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про припинення діяльності деяких політичних партій.

У червні апеляційний суд задовольнив позов про заборону партії "Держава".

Також Державне бюро розслідувань закінчило досудове розслідування щодо державної зради колишнього народного депутата Рената Кузьміна.

Обвинувальний акт направлено до суду.