Ще встигнете у листопаді: назвали найкращі дні для посадки озимого часнику

Посадка часнику на зиму завершується до кінця жовтня в більшості регіонів. Але в теплих місцевостях з довгою осінню можна сіяти його навіть у листопаді, повідомляє floristics.

Найкущкавіке ділити часник необхідно на спадаючому Місяці. Посадка рослин в повний Місяць, а також за день до і після нього, не рекомендується.

Сприятливі дні для посадки часнику у листопаді - 3, 4, 12, 13, 14, 20, 23. Несприятливі - 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 10.

Якщо в вашому регіоні холоди настають ближче до Нового року, то озимий часник можна садити в другій половині листопада. Проте посадка в зростаючий Місяць не гарантує гарного росту і високої стійкості рослин в майбутньому. Врожай також може бути меншим і не таким якісним, як при посадці на спадному Місяці.

Не рекомендується проводити посів в день повного Місяця (19 листопада) і молодика (5 листопада), а також за добу до цих дат і в добу після них.

Для успішної посадки часнику в листопаді температура верхнього шару грунту повинна бути 10-12 °C. Зубки повинні мати 12-15 корінців, довжиною не менше 5-6 см, до настання перших заморозків, що зазвичай займає від місяця до півтора. Якщо з'являться зелені паростки, вони засохнуть взимку.

Попередніми культурами для часнику є гарбузові (патисони, огірки, кабачки), зернові, капуста та пряні трави. Часник не рекомендується садити після цибулі, гвоздиків, нарцисів, селери, пастернаку, редьки, петрушки, картоплі, ріпаку, буряків і моркви. Озимий часник можна садити повторно через два-три роки.

Для отримання високого урожаю часнику наступного року важливо обрати хороші сорти і садити його на сприятливі дні в місячному календарі. Час садіння залежить від клімату. Витрачайте час на посадку часнику під повним Місяцем і молодиком.

Сприятливі дні для посадки часнику в жовтні 2023 року: 16, 17, 18, 19, 20, 2, 29, 30. Несприятливі - 13, 14, 15 і 28 жовтня.