Сербія закупить у Франції винищувачі Rafale - ЗМІ

Сербія планує укласти угоду з Францією на 3 млрд євро на придбання винищувачів Rafale

Сербія має намір підписати угоду з Францією на суму 3 мільярди євро для придбання десятка винищувачів Rafale від Dassault Aviation. Цей крок є частиною стратегії по розширенню джерел закупівель озброєнь у зв'язку з війною Росії в Україні.

За інформацією Financial Times, президент Сербії Александар Вучич розчарував європейські столиці через свою відмову приєднатися до західних санкцій проти Путіна і залишення Сербії відкритою для російського бізнесу, водночас дотримуючи своїх планів щодо членства в ЄС.

Проте під тиском Європи та США, Вучич почав дозволяти поставки боєприпасів українській армії та купувати західну зброю, щоб доповнити китайські та російські системи, якими вже володіють сербські війська.

Очікується, що контракт буде підписаний у найближчі два місяці за участю президента Франції.

«Ми рішуче налаштовані придбати нові літаки, які суттєво підвищать наші можливості у бойових діях», – заявив Вучич після зустрічі з президентом Франції.

За словами представника сербського оборонного відомства, угода вже узгоджена на 90%, але обидві сторони ще повинні узгодити фінансові умови.

Представники президентства Франції відмовилися від коментарів.

Сербія, яка володіє радянськими МіГ-29, має намір забезпечити безперебійне функціонування своїх військово-повітряних сил.

Хорватія, сусідня країна Сербії і член ЄС та НАТО, вже замовила 12 літаків Rafale від Франції в 2021 році за 1 млрд євро.

Крім літаків, угода на Rafale також включатиме додаткові системи, навчання та технічне обслуговування.