Сі Цзіньпін відмовився говорити з президентом США

Китайський лідер Сі Цзіньпін проігнорував прохання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена.

Глава Китаю відмовився від телефонної розмови з американським президентом, пише Reuters із посиланням на власні джерела.

"Пекін не виявив зацікавленості в організації телефонної розмови між Сі Цзіньпіном і Джо Байденом, хоча президент США ще п'ять тижнів тому заявив про бажання зв'язатися з лідером КНР. Білий дім проявив таку ініціативу після інциденту із китайським аеростатом, який знищили в американському повітряному просторі", йдеться у повідомленні.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Вашингтон прагне перезавантажити відносини з Пекіном, тож дзвінок Байдена мав стати першим кроком. Попри зусилля американських дипломатів, у Китаї не виявили інтересу до діалогу.

Розмова могла б стати першим контактом лідерів після зустрічі на полях G20 у листопаді 2022 року на Балі.

Голова Командування повітряної мобільності ВПС США генерал Майк Мініхан вважає, що війна між Китаєм і Сполученими Штатами може початися через два роки.

Про це йдеться у службовій записці, яку він передав підлеглим. На думку генерала, до потенційного конфлікту залишилося менше часу, ніж вважають інші високопоставлені американські чиновники в оборонному відомстві. Мініхан просить особовий склад прискорити підготовку до потенційного конфлікту, посилаючись на амбіції лідера Китаю Сі Цзіньпіна і можливість того, що американці не звернуть на це уваги, поки не стане надто пізно.