Сікорський прокоментував розбіжності на зустрічі із Зеленським і пояснив позицію щодо Криму

Сікорський та Зеленський обговорюють Крим
Сікорський та Зеленський обговорюють Крим

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський пояснив свою пропозицію щодо Криму як "гіпотетичну дискусію".

Сікорський пояснив, що його слова про передачу Криму під мандат ООН для проведення референдуму були частиною неофіційної експертної дискусії. Він підкреслив, що Польща беззаперечно підтримує територіальну цілісність України.

"На конференції була гіпотетична дискусія між експертами в режимі off the record, де ми розглядали, як реалізувати пропозиції самого президента Зеленського про те, як повернути Крим. Він говорив про дипломатичні дії", - пояснив голова польського МЗС.

Раніше, 19 вересня, Сікорський запропонував передати Крим під мандат ООН для підготовки "чесного референдуму" після перевірки законних жителів, відклавши це рішення на 20 років.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак відреагував на цю заяву, наголосивши: "Крим - це Україна. Росія порушила міжнародне право і має відповідати за це".

Президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна зможе жити мирно лише тоді, коли поверне всі свої території. Він не виключив можливості повернення Криму дипломатичним шляхом.

Щодо суперечки з Володимиром Зеленським, зокрема з питань Волинської трагедії та ексгумації жертв, Сікорський зазначив: "Ми підтримуємо Україну військово, фінансово, гуманітарно, але як це буває між сусідами, іноді є питання, які потрібно вирішити, і ми про це також говоримо".

Міністр додав, що Польща розраховує на "чутливість України до наших вимог" та на більш інтенсивні контакти щодо вступу України до Європейського Союзу.

Читайте також