Шістьом росіянам у США інкримінують кібератаки на Україну та НАТО перед вторгненням 2022 року

Українські та НАТО цілі в кібератаках
Українські та НАТО цілі в кібератаках

У США оголосили звинувачення шістьом громадянам Росії, яких назвало причетними до масштабних кібератак проти України та держав НАТО напередодні російського повномасштабного вторгнення 2022 року.

За інформацією Міністерства юстиції США, п'ятеро звинувачених - офіцери підрозділу 29155 Головного розвідувального управління (ГРУ) - військової розвідки Генерального штабу Збройних сил Росії: Юрій Денисов, Владислав Боровков, Денис Денисенко, Дмитрій Голошубов і Ніколай Корчагін.

Шостим фігурантом є цивільний Амін Сітгал, раніше звинувачений у змові з метою вчинення комп'ютерного злому, а тепер також в змові з метою шахрайства з використанням електронних засобів зв'язку.

13 січня 2022 року обвинувачені здійснили масштабну кібератаку на комп'ютерні системи десятків держустанов України. Жертвами кібератаки стали, зокрема, Міністерства внутрішніх і закордонних справ, фінансів, освіти і науки, енергетики, а також електронна судова система, державний портал електронних послуг, Рахункова палата України, Державна служба з надзвичайних ситуацій тощо.

Згідно з обвинувальним актом, українські комп'ютерні мережі були заражені шкідливим програмним забезпеченням WhisperGate під виглядом програми-вимагача. Насправді WhisperGate був кіберзброєю, призначеною для повного знищення цільового комп'ютера та пов'язаних з ним даних.

Зловмисникам вдалося викрасти конфіденційні дані, зокрема, медичні картки, які вони виставили на продаж онлайн. На зламаних сайтах було опубліковане повідомлення приблизно такого змісту: "Українці! Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте найгіршого. Це за ваше минуле, теперішнє і майбутнє".

У серпні 2022 року обвинувачені також зламали транспортну інфраструктуру неназваної "центральноєвропейської країни", яка підтримувала Україну. Крім того, щонайменше з серпня 2021-го вони намагались проникнути в захищені комп'ютерні системи 26 держав НАТО, зокрема у федеральному урядовому агентстві в американському штаті Меріленд.

Розслідуванням справи займається ФБР, ідеться в повідомленні Міністерства юстиції.

Джерело: Європейська правда

Читайте також