Скільки українців підтримують проведення виборів під час війни: опитування

За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), всього 15% українців вважають, що вибори мають проводитись під час війни, тоді як 69% респондентів переконані, що президент Зеленський має залишитися на посаді до закінчення воєнного стану.

За даними опитування, 15% опитаних підтримують вибори під час війни, але із них тільки 4% погоджуються на припинення воєнного стану, а 11% висловлюються за внесення змін до законодавства. Крім того, 10% опитаних вважають, що у травні 2024 року Зеленський повинен покласти свої повноваження і до обрання нового президента їх буде виконувати голова Верховної Ради. Згодом, у грудні 2023 року, 84% українців вважали, що проведення виборів не є актуальним і потрібно відкласти це питання.

Незалежно від думок щодо потреби у виборах, більшість українців (53%) підтримують те, щоб Зеленський брав участь у наступних виборах (у грудні 2023 року таких було 59%). За цей період збільшилась кількість тих, хто вважає, що Зеленський повинен обмежитись одним терміном - з 34% до 43%.

Антон Грушецький, заступник директора КМІС, зазначає, що розповсюдження нативіву про втрату легітимності президента в 2024 році на користь ворогам України. Він вважає, що це може призвести до розбрату всередині країни та підірвати підтримку від західних союзників.

Грушецький також зазначив, що організувати проведення виборів в умовах війни буде дуже складно. Мільйони людей перебувають закордоном або в небезпечних умовах, а також є ті, хто перебуває під окупацією або проходить військову службу. Свідомо відсутність можливості брати участь в голосуванні як для виборців, так і для кандидатів втратить легітимність результатів.

Загалом 85% українців вірять, що наша країна переможе в цій війні, в той час як 15% не вірять у такий результат. Варто зазначити, що за останні півроку зменшилась віра в абсолютну перемогу - як у червні 71% населення вважали так, а зараз в цьому були впевнені тільки 42%.