Скільки заробляє бариста в середньому в Україні

Бариста — досить популярна та перспективна професія. Що ще цікаво, то для багатьох студентів саме бариста чи офіціант стає першою роботою. Аргументом, щоб піти на таку роботу, є графік і скільки заробляє бариста. 

Говорити про сильний кар'єрний ріст не доводиться, але навички, отримані на такій роботі, можуть стати в пригоді в майбутньому. Загалом, скільки може заробляти бариста, залежить тільки від нього і від кількості відпрацьованих годин (на день, на місяць і на рік). 

Скільки отримує бариста в Україні? 

У середньому в Україні бариста може заробити від 20 тис. Це відбувається за рахунок постійної роботи. Зазвичай бариста отримує відсоток від свого виробітку. Відповідно, чим більше працює бариста, тим можна заробити і 30-40 тис гривень. 

скільки заробляє бариста

Зарплата бариста може бути й вищою, якщо він виконує додаткові обов'язки. Загалом на заробіток такого працівника впливає багато факторів. 

Для того, щоб порахувати дохід баристи, потрібно визначитися з обов'язками такого працівника. Саме вони і впливають на заробіток. 

Обов'язки баристи можуть змінюватися, залежно від місця роботи (у кав'ярні чи кафе). Що зазвичай входить у такі стандартні обов'язки:

  1. Приготування напоїв. Бариста відповідає за приготування кавових напоїв. Це першорядне завдання баристи.

  2. Бариста повинен досконально знати різні сорти кави, їхнє походження, методи обсмажування та способи приготування.

  3. Бариста забезпечує високий рівень обслуговування клієнтів, приймає замовлення, консультує щодо асортименту, підбирає напої під смаки та вподобання клієнтів.

  4. Бариста відповідає за чистоту і порядок на своєму робочому місці, зокрема за очищення обладнання.

  5. Бариста суворо дотримується стандартів безпеки, згідно із законодавством країни.

  6. Навчання і розвиток нових співробітників.

Всі ці обов'язки можуть доповнюватися. У цьому випадку роботодавець може виставляти свої умови, як і бариста.  

Як стати баристою в Україні? 

Щоб стати баристою і знайти першу роботу в Україні, можуть знадобитися такі досить прості, але послідовні кроки. Вони не гарантують швидке працевлаштування, але можуть допомогти знайти роботу в Україні:

  1. Здобуття освіти. Хоча для роботи баристою не обов'язково мати спеціальну освіту, проходження курсів або тренінгів із приготування кави та роботи з кавовим обладнанням може допомогти освоїти необхідні навички й отримати сертифікат, збільшуючи свої шанси на швидке працевлаштування.

  2. В Україні існує кілька шкіл і безліч курсів, де можна отримати багато корисної інформації.

  3. Практика в роботі баристою дуже важлива.

  4. Додатково, щоб знайти роботу в Україні, підготуйте професійне резюме. Далі шукайте вакансії баристи в кав'ярнях, кафе і ресторанах, використовуючи онлайн-платформи з працевлаштування, соцмережі.

Загалом робота баристою може і не вимагає постійного навчання, але й здобуття нових навичок не буде зайвим. 

Скільки бариста може заробити в різних країнах світу? 

У світі робота баристою цінується різною мірою. В одній країні робота баристою може бути високооплачуваною і не дуже перспективною, а в іншій у цій сфері проводять різноманітні змагання та турніри. Тому, якщо є бажання працевлаштуватися за кордоном, потрібно розглянути кожну країну з погляду перспективності добре заробити на професії баристи. 

Загалом, дохід бариста в усіх країнах залежить від багатьох чинників, як-от досвід, місце розташування, розмір і популярність кав'ярні чи кафе, а також специфіка місцевого ринку праці. 

скільки отримує бариста

Кілька прикладів, де і скільки може заробити бариста:

  1. У США середня заробітна плата баристи становить від 10 до 15 доларів на годину. Досвідчені баристи у великих містах або престижних кав'ярнях можуть заробляти навіть більше. Загалом саме місто, де розташований заклад, визначає загальний заробіток баристи. У США така професія доволі популярна. 

  2. У Великій Британії заробітна плата баристи може становити від 7 до 10 фунтів на годину, залежно від регіону та досвіду. Британці, як і американці, люблять каву та чай, а тому вакансії бариста доволі популярна.

  3. В Австралії баристи зазвичай заробляють від 20 до 25 австралійських доларів на годину. У великих містах, як Сідней або Мельбурн, дохід може бути в рази вищим. Насамперед усе залежить від кількості робочих годин. 

  4. У Канаді заробітна плата баристи може варіюватися від 12 до 18 канадських доларів на годину. Усе залежить від досвіду баристи і місця розташування кав'ярні або ресторану. Загалом у Канаді заробітку баристи вистачає на не дуже багате життя. 

  5. У Німеччині баристи заробляють приблизно від 9 до 12 євро на годину. У Європі така робота не вважається дуже прибутковою чи перспективною. 

Для порівняння в Україні заробітна плата баристи може становити від 40 до 100 гривень за годину, залежно від міста, місця роботи та досвіду.