Словаччина поставить Україні 16 гаубиць Zuzana-2

Словаччина поставить Україні 16 гаубиць Zuzana-2.

Країна також налагодить їх виробництво спільно з Україною. Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми одна з країн, які допомагали Україні і у військовому плані. Ми надали засоби протиповітряної оборони, ми надали бойові літаки. І співпраця у цій сфері поступово переходить у співпрацю в інших галузях. Нам вдалося підписати контракт на поставку 16 Zuzana в Україну і це відбудеться вже незабаром", сказала вона.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

За її словами, Україна та Словаччина спільно розроблятимуть новий тип гаубиць.

"Почнеться спільне виробництво боєприпасів і наші підприємства розмінують територію України", сказала лідерка Словаччини.

За її словами, "ми потребуємо підтримки та інтенсивної співпраці у сфері інфраструктури і також обговорювали це з міністрами оборони, з міністром закордонних справ та державним секретарем міністерства транспорту".

"Ці питання дуже важливі, розвиток інфраструктури буде корисним як для України, так і для Словаччини", сказала Чапутова.

Чехія передасть Україні штурмові гелікоптери та тисячу великокаліберних боєприпасів.

Також Чехія допоможе у навчанні пілотів для літаків F-16 та надасть симулятор для такого тренування. Про це прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив на спільному із президентом України Володимиром Зеленським брифінгу у Празі.

За словами Фіали, сьогодні вони із Зеленським обговорили конкретні кроки зі співробітництва між країнами, військову допомогу Україні, а також майбутній саміт НАТО.