Шмигаль озвучив невтішні дані щодо знищених ТЕС України

80% теплової генерації в Україні знищено через терористичні атаки Росії на енергетичну інфраструктуру. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль національному телеканалу Естонії. За останні тижні РФ вдалося знищити 6 гігават потужностей української енергомережі, включаючи сонячну електростанцію та ТЕС на Харківщині.

Це і гідроенергетика, і вугільна енергетика. Вони продовжують бити ракетами нашими енергетичними об'єктами, знищують трансформатори, генератори. За останні тижні Росія знищила 80% української теплової генерації

Шмигаль зазначив, що Естонія має старе енергетичне обладнання радянського зразка, яке може бути використано для відновлення українських пошкоджень. Прем'єр також наголосив на тому, що Україна працює з іншими партнерами для створення децентралізованої системи постачання енергії населенню. Проте, наразі в країні є проблеми з постачанням електричної енергії для населення та промисловості.

Згідно з Шмигалем, генерація та розподілення електроенергії в Україні сфокусовані у великих енергетичних вузлах, що дає змогу російським терористам впливати на енергосистему країни. Тому, замість концентрації енергетичних об'єктів навколо найбільших споживачів, необхідно перейти до децентралізованої системи, що унеможливить ефективність російських атак. Введення в обіг багатьох малих джерел енергії допоможе створити стабільну мережу, незалежну від централізованого постачання.