Що буде з фінансовою допомогою для України в 2024 році: прогноз Financial Times

Союзники України продовжать надавати фінансову підтримку, однак можуть зіткнутися із викликами

Financial Times прогнозує, що у 2024 році союзники України продовжать надавати фінансову підтримку, але у цьому можуть виникнути труднощі. За даними видання, коли контрнаступ України проти російського вторгнення застопорився наприкінці 2023 року, питання щодо військової та фінансової підтримки Києва стало спірним.

Адміністрація Байдена, однак, визначена продовжувати надання допомоги. Також вказується, що угода з республіканцями в Конгресі може включати поступки щодо безпеки кордонів США в обмін на розширення допомоги Україні.

Але справжній виклик може виникнути, якщо Трамп повернеться на посаду президента, хоча за прогнозами це малоймовірно. У той же час, лідери ЄС мають знайти шляхи обійти вето Угорщини на пакет фінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро в початку 2024 року.

Резервний план Євросоюзу на 20 млрд євро для України вже готується, щоб обійти заперечення Віктора Орбана, прем'єр-міністра Угорщини. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що країни ЄС все ж підтримають виділення 50 млрд євро для України незважаючи на можливе вето Угорщини.

У США Сенат відклав святкові канікули через переговори щодо допомоги Україні. Проте Спікер Палати представників Майк Джонсон не підтримав пропозицію щодо продовження на тиждень роботи обидвох палат Конгресу США для ухвалення додаткового фінансування для України перед Різдвом. У Білому домі вважають, що республіканці не повинні повертатися додому на свята, коли ще є важлива робота.