Що буде з робочими місцями та зарплатами? Прогноз Нацбанку

Бізнес активно шукає нових працівників, – Нацбанк

Компанії українського бізнесу все активніше починають пошуки нових працівників, особливо у сфері торгівлі та послуг. Запити на роботу зростають, а деякі компанії навіть планують розширювати свій штат. Таку інформацію надала прес-служба Національного банку України.

«Бізнес активніше шукає нових працівників, ніж рік тому. Кількість вакансій зростає, а деякі компанії, передусім у сфері торгівлі та послуг, навіть очікують розширення штату. Однак підприємствам часто не вдається знайти фахівців з необхідними навичками через структурні перекоси на ринку праці», – йдеться у заяві.

Ця проблема з пошуком кваліфікованих кадрів була актуальною ще до початку повномасштабної війни. Але з моменту мобілізації та значної міграції, цей процес став стільки ж проблематичним, скільки простим. Тому рівень безробіття поки що зменшується доволі повільно.

Але збільшення конкуренції між підприємствами за кваліфікованими працівниками призводить до поступового підвищення заробітних плат. Це стосується не тільки номінальної, але й реальної зарплати, яка перевищує рівень інфляції. У минулому році Нацбанк провів оцінку, згідно з якою реальна зарплата в Україні зросла на 3,5%.

Згідно з прогнозом Нацбанку, безробіття продовжить зменшуватися, а зарплати будуть зростати. Попит на кваліфікованих працівників тільки збільшуватиметься, особливо якщо ситуація з безпекою поліпшиться в наступному році.

«Розвиток країни потребує нових робочих рук, тому компанії почнуть конкурувати за працівників, включаючи бійців, які повернуться з фронту, а також за примусових мігрантів. Ця конкуренція продовжить спонукати до зростання реальних зарплат», – підкреслили в Нацбанку.

Раніше було повідомлено, що українцям в середньому треба 11 років працювати, щоб заробити на квартиру в Києві, а у Кіровоградській області – 2 роки.