Що відбувається із населенням Китаю: NYT змалював невтішний сценарій

Скорочення населення Китаю та проблеми старіння

За даними Державного статистичного управління КНР, у 2023 році населення Китаю зменшилось на 2,08 млн осіб, досягнувши 1,4 млрд громадян. Це скорочення та старіння населення стає серйозною проблемою для країни, оскільки це впливає на працездатне населення та економіку, яка постраждала від пандемії коронавірусу. Про це повідомляє The New York Times.

Протягом року у Китаї зареєстрували 9,02 млн новонароджених і 11,10 млн померлих. Коефіцієнти народжуваності та смертності склали відповідно 6,39 і 7,87 проміле.

Чоловіче населення зменшилося до 720,32 млн осіб (скорочення на 0,2%), а жіноче до 689,35 млн осіб (зменшення на 0,04%). Відсоток працездатного населення (віком від 16 до 59 років) становив 61,3%, що на 0,7% менше, ніж у 2022 році. Кількість осіб віком від 65 років збільшилась на 3,3% та становить 216,76 млн.

"Китайські жінки уникали шлюбу та дітей такими швидкими темпами, що населення Китаю у 2023 році скоротилося другий рік поспіль. В уряді хвилюються через швидке старіння населення країни та її економічне майбутнє. Скорочення та старіння населення непокоїть Пекін, оскільки це виснажує людей працездатного віку, що необхідні йому для підтримки економіки. Демографічна криза, яка настала раніше, ніж будь-хто очікував, уже завдає напруги слабкій та недофінансованій системі охорони здоров’я та пенсійному забезпеченню", - повідомляє The New York Times.

Згідно зі статистикою, населення міст Китаю зросло на 1,2%, до 932,67 млн осіб, але в сільській місцевості мешкає 477 млн осіб (скорочення на 2,8%). Населення Китаю почало скорочуватися вперше за останні 60 років, і за рік його чисельність зменшилась на 850 тис осіб.

Роль жінок і рівність у китайському суспільстві

Лідер Китаю Сі Цзіньпін закликав урядовців сприяти “культурі шлюбу та народження дітей” і підкреслював важливість любові, шлюбу, народжуваності і сім’ї. Але зауважується, що влада не приймає реальних заходів для вирішення проблеми, зокрема гендерної нерівності, яка впливає на усвідомлення жінками можливостей виховувати дітей. Закони, прийняті Китаєм для захисту жінок та їхніх прав, досі не розв'язали проблему дискримінації та рівноправного ставлення до жінок.

"Жінки в Китаї все ще не відчувають себе достатньо впевненими, щоб мати дітей у нашій країні", - говорить Рашель Чен, фахівець із соціальних медіа. Вона сама не має планів на народження дитини і зазначає, що політика національної народжуваності не захищає саму людину, яка народжує. За її словами, це не сприяє захисту прав та інтересів жінок.

У Китаї жінки все більше свідомі своїх прав завдяки пропаганді проти сексуальних домагань і дискримінації на робочому місці. Навіть спроби влади зупинити феміністичний рух не змінюють ідеї про рівність, які все ще поширені серед молодих людей в Китаї.

Державні кампанії та заходи спонсоровані урядом стримують молодих людей до одруження та народження дітей. Державні ЗМІ постійно закликають молодих китайців долучатися до "омолодження нації". Варто зазначити, що в Китаї відсутні заборони на народження дітей для незаміжніх пар або однієї людини. 

Наразі населення Індії перевищує населення Китаю на 5 млн осіб. За даними World Population Review, на кінець 2022 року в Індії проживало 1,417 мільярда людей – на 5 млн більше, ніж у Китаї.

Згідно з оцінками World Population Review, Індія на 18 січня 2023 року налічувала 1,423 мільярда людей, тоді як дослідна організація Macrotrends заявляла про 1,428 мільярда жителів цієї країни.