США готові посилити заходи проти Китаю, якщо він не припинить допомагати РФ – Держдеп

США закликають Китай не допомагати Росії

Державний департамент США настійно закликає Китай утриматися від надання допомоги Росії в її війні проти України.

Як заявив заступник представника американського зовнішньополітичного відомства Ведант Патель, якщо співробітництво між Китаєм і Росією посилюватиметься, Вашингтон буде готовий вжити додаткових заходів проти Пекіна. Американська сторона вважає, що КНР підтримує військові зусилля РФ та допомагає їй виробляти військову техніку.

Як зазначив Патель, Китай значно постачає Росії верстати, мікроелектроніку, оптику та дрони. Крім того, Кремль отримує від КНР целюлозу, яку використовує для виробництва палива для зброї. Ці постачання допомагають Росії у поповненні критичних прогалин у її оборонному виробництві.

Без допомоги Китаю, Росія стикалася б з труднощами через санкції та експортний контроль з боку США.

"Ми висловлювали це занепокоєння Китаю дипломатичними каналами, у тому числі під час недавніх розмов на рівні лідерів, і ми інформували наших союзників і партнерів про наші побоювання за останні кілька тижнів", - заявив представник Держдепу.

Патель нагадав про указ президента Джо Байдена, який спрямований на банки в третіх країнах, що допомагають російському оборонному промисловості. США вже ввели санкції проти деяких компаній у Китаї, і готові зробити більше, якщо буде потреба.

Джерело: OBOZ.UA