Головна

США і Польща боротимуться з фейками Росії про війну в Україні

Путін і Байден у під час зустрічі

Сполучені Штати та Польща запускають міжнародну операцію, яка має допомогти Україні у боротьбі з російською дезінформацією.

Згідно з даними Associated Press, 10 червня в посольстві США в Варшаві відбулася церемонія відкриття нової Української комунікаційної групи. Вона розпочне свою роботу вже у вівторок і включатиме представників 12 країн, включаючи Канаду, Францію, Німеччину, Фінляндію, Італію, кілька інших країн-членів НАТО та Україну саму.

Співробітники місії будуть працювати у приміщенні, наданому Міністерством закордонних справ Польщі. Одне з їх завдань - виявити та опровержувати російські дезінформаційні кампанії, спрямовані на послаблення підтримки України в світі.

"Завдання в інформаційній війні полягає не лише в тому, щоб знати, що роблять росіяни, але й у тому, щоб з'ясувати, які найкращі способи боротьби з ними", - розповів Джеймс Рубін, старший американський дипломат, відповідальний за протидію дезінформації.

За його словами, ініціатива належить США, але її охоче підтримала Польща, уряд якої стурбований шкодою, яку дезінформація може завдати демократії. Польські чиновники все частіше заявляють, що країна також є об'єктом саботажу й інших підривних заходів з боку російських спецслужб.

"Група покликана протистояти оманливим наративам про російську агресію проти України і працювати над чесним відображенням реальності у глобальному інформаційному середовищі. Це потужний сигнал нашої спільної рішучості продовжувати підтримувати Україну в її боротьбі проти російського вторгнення", - зазначено у заяві польського уряду.

Рубін, який очолює Центр глобальної взаємодії Держдепартаменту США, також зазначив, що Варшава є логічним місцем розташування центру через велику кількість офіційних осіб, які перебувають в Польщі при в'їзді та виїзді з України під час війни.

Розкриття дезінформації

Центр глобальної взаємодії працює над визначенням дезінформації зокрема з боку ворожих країн. За словами Рубіна, він вже досяг певного успіху в розвідуванні російських дезінформаційних кампаній, спрямованих на країни Латинської Америки та Африки, ще до того, як вони досягли запланованого ефекту.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: