США не зможуть конфіскувати російські активи без згоди G7 та ЄС - ЗМІ

США можуть конфіскувати російські активи та використати їх на користь України

Президент Джо Байден підписав закон про допомогу Україні, який надає великий пакет допомоги не лише Україні, а й її союзникам. Зокрема, цей закон дозволяє адміністрації США конфіскувати російські державні активи і використати їх на користь України. Проте для таких дій необхідна згода інших країн, зокрема членів Великої сімки та Європейського Союзу.

Зараз у США заморожено 5 мільярдів доларів російського центрального банку. Конфіскація активів буде здійснюватися відповідно до положень Закону про відновлення економічного процвітання та можливостей для українців, який був включений до закону про допомогу Україні.

Згідно з новим законом, президент США та Міністерство фінансів мають розпочати пошук російських активів у Сполучених Штатах протягом 90 днів і представити звіт про це Конгресу протягом 180 днів. Після цього терміну, президент матиме право конфіскувати російські активи. Але США бажають провести консультації з іншими країнами, щоб діяти разом.

Це питання буде важливою темою під час зустрічі лідерів країн G7 в Італії в червні. Ідеал полягає в тому, щоб ми всі рухалися разом. - заявив радник президента з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Новий закон закріплює необхідність співпраці США з іншими країнами при конфіскації російських активів. Зокрема, це стосується країн G7, 27 членів Європейського Союзу та інших країн.

Міністр фінансів США Джанет Єллен заявила, що США не будуть діяти без підтримки союзників з G7.

Критики закону стверджують, що такі дії можуть пошкодити репутацію долара США. Конфіскація російських активів може спонукати країни, такі як Китай, переглянути свої резерви в доларах США.

Вже зафіксовано замороження 300 мільярдів доларів російських активів у США та їхніх союзників під час вторгнення РФ в Україну.

Джерело: РБК-Україна