Столтенберг: Ядерна риторика Путіна не повинна зупиняти допомогу Україні

Столтенберг і Порошенко на форумі
Столтенберг і Порошенко на форумі

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг заявив, що члени НАТО не повинні відмовлятися від надання додаткової військової допомоги Україні через "безрозсудну ядерну риторику" Володимира Путіна.

Про це Столтенберг сказав у інтерв'ю Reuters у понеділок.

Ми спостерігаємо модель безрозсудної російської ядерної риторики і послань, і це вписується в цю модель.

Столтенберг відреагував на недавнє заявлення Путіна про те, що Росія може використати ядерну зброю в разі удару по ній звичайними ракетами. Путін також зазначив, що Москва буде розглядати будь-яку атаку, підтриману ядерною державою, як спільну атаку.

"Кожен раз, коли ми посилювали нашу підтримку новими видами зброї - бойовими танками, дальнобійними системами або F-16 - росіяни намагалися нам заважати", - зауважив Столтенберг. "Це їм не вдалося, і цей останній приклад також не повинен заважати союзникам НАТО підтримувати Україну".

Столтенберг підкреслив, що НАТО не виявило жодних змін у ядерній позиції Росії, "які потребують будь-яких змін з нашого боку".

Колишній прем'єр-міністр Норвегії також заявив, що найбільшим ризиком для НАТО була б перемога Путіна в Україні. "Тоді послання буде в тому, що коли він використовував військову силу, а також коли він загрожував союзникам НАТО, він отримує те, що хоче, і це робить нас всіх більш вразливими", - сказав він.

Нагадаємо, радник Путіна Караганов закликав до ядерних бомбардувань Європи, здаючи квартиру у Берліні.

Читайте також