Столтенберг оцінив, чи зможуть F-16 змінити ситуацію на полі бою в Україні

НАТО: постачання Україні винищувачів F-16 не змінить ситуацію на полі бою

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що постачання Україні винищувачів західного зразка F-16 не зможе змінити ситуацію на полі бою.

Як зазначив він в інтерв'ю Bild, при цьому ці літаки важливі для Києва, адже допоможуть ефективніше відбивати російську агресію.

Столтенберг зазначив, що сам факт того, що країни НАТО готові передати F-16, навчають пілотів, готові постачати озброєння для цих винищувачів, є ще одним прикладом значної військової підтримки від союзників України.

"Але ситуацію на полі бою не може змінити одна система. Це не 'срібна куля', яка може змінити всю війну. Але F-16 важливі. Вони ще більше посилять можливості України щодо відображення російської агресії. Тому я вітаю те, що союзники зараз наполегливо працюють над цими постачаннями, а також навчанням пілотів та техперсоналу для F-16", - сказав він.

Єнс Столтенберг

Столтенберг додав, що час відіграє значну роль на полі бою в Україні. При цьому, вважає він, союзники повинні пам'ятати, що передача F-16 потребує часу не лише на підготовку літаків, а й навчання пілотів.

"І не лише навчених пілотів, це ціла система технічного обслуговування, підтримки, а також технічних засобів, які дозволять F-16 стати справді працюючим знаряддям", - заявив генсек НАТО.

Додамо, що Столтенберг також відповів, чи надішле НАТО війська в Україну.