Столтенберг сказав, чи зможе Україна атакувати цілі у Росії за допомогою F-16

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна матиме право завдавати ударів з F-16 по цілях на території Росії.

Як передає "Хвиля", про це він повідомив в інтерв'ю Radio Free Europe Radio Liberty.

Столтенберг вважає, що, оскільки Україна здійснює самооборону у загарбницькій війні, вона має право завдавати ударів по цілях на території РФ.

У відповідь на питання щодо розгорнення винищувачів F-16, Столтенберг зазначив, що не може точно сказати. Він також повторив, що всі союзники України бажають, щоб ці винищувачі були там якомога швидше. Однак, він зауважив, що ефект від F-16 буде сильнішим, якщо пілоти та персонал, що обслуговує техніку, будуть добре навчені та підготовлені.

"Тому я думаю, що ми повинні прислухатися до військових експертів щодо того, коли саме ми будемо готові або коли члени Альянсу будуть готові розпочати відправлення та доставку F-16... Чим швидше, тим краще", - зазначив генсек НАТО.

Крім того, Столтенберг зазначив, що кожен союзник сам буде рішати, чи постачати F-16 в Україну, оскільки кожен має різну політику. Однак, він підкреслив, що війна в Україні є загарбницькою війною, і Україна має право на самооборону, включаючи завдання ударів по легітимним російським військовим цілям за межами країни.

Нагадаємо, Столтенберг оцінив США як союзника НАТО після можливої зміни влади.