Столтенберга хочуть залишити на посту очільника НАТО ще на рік – ЗМІ

Столтенберга хочуть залишити на посту очільника НАТО ще на рік – ЗМІ

Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, імовірно, попросять залишитися на посаді ще на рік.

За цей час союзники сподіваються дійти згоди щодо кандидатури наступника, пише Reuters із посиланням на джерела, знайомі з переговорами.

"Не схоже, що нині всередині Альянсу існує консенсус щодо заміни Столтенберга", зазначив офіційний представник Сполучених Штатів Америки, який побажав залишитись анонімним.

У адміністрації президента Джо Байдена також розглядають таку пропозицію, сказав він.

Столтенберг обіймає цю посаду з 2014 року. Його другий термін на посаді мав закінчитися у вересні 2022-го але був продовжений на рік через війну Росії проти України. Він заявляв, що не планує висувати свою кандидатуру на новий термін.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Джерело Reuters зазначає, що Столтенберг користується в НАТО широкою підтримкою та залишається ефективним лідером. Консенсусу щодо наступника в Альянсі немає, тому Столтенбергу, скоріше за все, подовжать повноваження.

У жовтні 2023 року закінчуються повноваження чинного голови Альянсу. Він провів на посаді вже майже дев'ять років.

Наразі країни-члени НАТО обговорюють варіанти наступників Столтенберга. Претендентами є міністр оборони Британії Бен Воллес, а також прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес та голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: