Штрафи для водіїв: як зараз карають за "типові" порушення

У Україні, щоб забезпечити безпеку на дорогах, діють штрафи, які стимулюють водіїв та пішоходів дотримуватися правил руху.

Згідно з інформацією Патрульної поліції, Правил дорожнього руху та Кодексу України про адміністративні правопорушення, наведені нижче штрафи для найпоширеніших порушень:

Штрафи за перевищення швидкості

Перевищення швидкості є одним із найнебезпечніших порушень і може призводити до трагедій на дорозі. В Україні встановлені наступні швидкісні обмеження:

  • у населених пунктах - до 50 км/год;
  • у житлових та пішохідних зонах - до 20 км/год;
  • поза населеними пунктами - до 90 км/год;
  • за межами населених пунктів з розділовою смугою - до 110 км/год;
  • на автомагістралях - до 130 км/год.

За порушення швидкісного режиму встановлені такі штрафи:

  • Порушення більше ніж на 20 км/год - 340 грн.
  • Порушення більше ніж на 50 км/год - 1700 грн.

Кожен водій повинен обирати швидкість залежно від ситуації на дорозі і мати можливість зупинити автомобіль в межах видимості.

Проїзд на червоне світло

Проїзд через перехрестя на червоне світло світлофора є небезпечним для всіх учасників дорожнього руху, тому заборонений. Штраф за це порушення становить 510 грн.

Проїзд смугою для транспорту та зупинка в забороненому місці

Автомобілям заборонено рухатися смугою для громадського транспорту та зупинятися на ній. За це порушення передбачений штраф у розмірі 680 грн. Також штрафують за стоянку ближче за 30 метрів від посадкових майданчиків для маршрутних транспортних засобів або ближче за 30 метрів від дорожнього знака про зупинку - 340 грн. Проїзд та стоянка на смугах для велосипедистів також мають штрафну санкцію в розмірі 340 грн.

Проїзд через подвійну суцільну

Проїзд через ділянки доріг з подвійною суцільною розміткою, де є дві смуги руху в кожному напрямку, теж підлягає штрафу в розмірі 340 грн.

Штраф за невключені поворотники

Правила дорожнього руху зобов'язують водіїв включати поворотники для попередження інших учасників дорожнього руху про здійснення повороту, зупинку або розвороту. Порушення цього правила спричиняє штраф у розмірі 510 грн, який збільшується до 1445 грн у разі створення аварійної ситуації.

Ремені безпеки та перевезення дітей в авто

Усі водії та пасажири повинні пристебнутися перед початком руху. За непристебнутих осіб, як водіїв, так і пасажирів, передбачено штраф в розмірі 510 грн. Дітей, зростом до 150 см, треба перевозити в спеціальних системах утримання, таких як автокрісла або бустери. За порушення цього правила передбачено штраф 510 грн за перше порушення і 850 грн за повторне порушення за рік.