Штрафи, пеня та відключення послуг: що загрожує українцям за борги з комуналки

Штрафи, пеня та відключення послуг: що загрожує українцям за борги з комуналки

За несплату комунальних послуг загрожує відповідальність

Українцям, які не сплачують за комунальні послуги, будуть нараховувати штрафи, пеню та стягувати заборгованість примусово, а також можуть припинити надання послуг. Таке рішення було прийняте Кабінетом Міністрів 29 грудня 2023 року.

Умови штрафування не поширюються на тимчасово окуповані території та зону бойових дій. Для решти України будуть діяти наступні обмеження: нарахування штрафів та пени за несплату комунальних послуг, стягування заборгованості через суд, можливість відключення від послуг за несплату або часткову сплату послуг.

Українцям, які не платять за комунальні послуги, незважаючи на умови військового стану, можуть штрафувати, нараховувати пеню, стягувати заборгованість за ЖКП у примусовому порядку та навіть припиняти надання послуг.

Додатково встановлено, що необхідно надати постачальникам комунальних послуг заяву про тимчасову відсутність у житлі споживача та інших осіб понад 30 днів. Заяву можна подавати в електронній або паперовій формі, а також необхідно оновлювати документальне підтвердження кожні півроку.

Наявність боргів за комунальні послуги може мати різні наслідки: нарахування пені, відключення від послуг, стягнення заборгованості через суд. У разі примусового стягнення можуть накласти арешт на рахунки та майно боржника.

У разі несвоєчасного здійснення платежів на борг нараховується пеня, розмір якої зазначений у договорі з виконавцем послуги.

Порушення платежів за комунальні послуги можуть мати наслідки, такі як припинення надання послуг або стягнення боргу через суд. Також визначені випадки, коли борг не нараховується, наприклад, при пошкодженні або зруйнуванні житла.

Борги за комунальні послуги не нараховуються громадянам, чиє житло було зруйновано або пошкоджено.

Також передбачено особливі умови для українців, які перебувають за кордоном. Вони можуть знижувати рахунки за комуналку, якщо нададуть довідку про відсутність в будинку протягом 30 днів.

Раніше повідомлялося, що українці можуть отримати субсидію за наявності боргів за комунальні послуги.

Читайте також: