Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім "беркутівцям" у справі про розстріли людей на Майдані

Суд оголосив вироки п'ятьом колишнім

В середу, 18 жовтня, Святошинський районний суд Києва оголосив вирок п'ятьом колишнім членам "Беркута" у справі про розстріли на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року. Тоді загинуло близько 50 людей. Суд засудив п'ятьох обвинувачених бійців "Беркута", а саме Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру і заступника командира полку Олега Янішевського.

Насамперед, звинуваченого Янішевського визнали винним у вбивстві людей та засудили до довічного ув'язнення, а також позбавили усіх його звань. Аброськіна та Зінченка також засудили як винних у вбивстві людей і призначили їм 15 років позбавлення усіх звань і права обіймати посади на 3 роки.

На засіданні суду були присутні Маринченко та Тамтура, а решту п'ятьох вбивць розшукують після обміну полоненими з Росією в грудні 2019 року. Вони втекли до РФ.

Двоє інших "беркутівців", які залишилися в Україні, Тамтура та Маринченка, були виправдані судом. Родичі загиблих учасників Революції Гідності, присутні на оголошенні вироку, не задоволені рішенням суду і планують оскаржити його.

Прокурор Олексій Донський також планує оскаржувати вирок суду в повному обсязі з питань кваліфікації та окремих обвинувачень. Зазначається, що рішення суду суперечить постанові Верховного суду з питань встановлення вини учасників групових злочинів.

За попереднім досудовим розслідуванням, шість колишніх членів "Беркута" звинувачуються у перешкоджанні проведенню мирних протестів, вчиненні терористичного акту, спричиненні тяжких тілесних ушкоджень, умисних вбивствах та перевищенні службових повноважень. За даними слідства, вони виконували наказ тогочасного вищого керівництва і використовували проти протестувальників зброю, що призвело до смерті більше 40 осіб. Інша частина зброї була знайдена та ідентифікована.

Читайте також: